BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (2.04.2017)


Dodano: 11.04.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 26 marca do 2 kwietnia 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kaczek tupu brojler, kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych, indyczek i kurcząt typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (2.04.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny drobiu w Polsce

Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3406,1
-0,2
indory
5148,3
1,2
indyczki
4996,3
-0,4
kaczki typu brojler
4585,0
-1,2
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
1911,6
-7,4

W analizowanym czasie największa zniżka dotknęła kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 7,4% do 1911,6 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano spadek cen kaczek typu brojler o 1,2% do 4585 zł/t, indyczek o 0,4% do 4996,3 zł/t, a także kurcząt typu brojler o 0,2% do 3406,1 zł/t. Za to cena indorów wzrosła o 1,2% do 5148,3 zł/t.

Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 26 marca do2 kwietnia 2017 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, tuszki indyków patroszonych 73% podrożały o 12,5% do
9437 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 8640 zł/t, a najmniej w północnym – 8482 zł/t.

Więcej w tym czasie płacono za nogi z kurczaka, bo o 4,5% do
5463 zł/t. Najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 6680 zł/t, a najtaniej w północnym – 4833 zł/t.
 
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem uda z indyka o 2,4% do 9381 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie północnym – 9673 zł/t, a najmniejsze w centralnym - 8771 zł/t.
 
2,1-procentową zwyżkę odnotowano w przypadku filetów z piersi kurczaka, za które uzyskiwano 13204 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 13976 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 12468 zł/t.
 
Z kolei o 1,5% wzrosła cena podudzia z indyka do 4534 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 4704 zł/t, a najniższe - w centralnym – 4215 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
W dniach od 26 marca do 2 kwietnia 2017 r. doszło do spadków cen tuszek kurcząt patroszonych 65% z szyjami i skrzydeł z kurczaka o 5,5% odpowiednio do 5055 zł/t i 4985 zł/t, za które najwięcej płacono odpowiednio w makroregionie zachodnim - 5377 zł/t i północnym - 5966 zł/t, a najmniej odpowiednio w centralnym – 4981 zł/t i 4533 zł/t.

Ponadto, tańsze były również tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 0,5% do 5906 zł/t, ćwiartki z kurczaka o 0,2% do 3526 zł/t, podudzia z kurczaka o 1,8% do 5127 zł/t, uda z indyka o 3,6% do 5298 zł/t, skrzydła z indyka o 1,3% do 4554 zł/t, wątroby z kurczaka o 3,4% do 2651 zł/t, a także wątroby z indyka o 1,2% do 4470 zł/t.
 

Ceny produktów drobiowych

Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5906
-0,5
5697
5374
 
7016
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
5055
-5,5
5224
4981
5093
5377
tuszki indyków patroszonych 73%
9437
12,5
8482
 
 
 
8640
ćwiartki z kurczaka
3526
-0,2
3510
3543
3448
3560
skrzydła z kurczaka
4985
-5,5
5966
4533
4850
5748
filety z piersi kurczaka
13204
2,1
12699
13087
12468
13976
nogi z kurczaka
5463
4,5
4833
5906
6680
5147
podudzia z kurczaka
5127
-1,8
4472
5210
5752
5383
uda z kurczaka
5298
-3,6
4793
5396
4891
5594
filety z piersi indyka
15930
0,0
15946
16083
 
 
15830
skrzydła z indyka
4554
-1,3
7461
4252
 
 
4822
uda z indyka
9381
2,4
9673
8771
 
 
9656
podudzia z indyka
4534
1,5
4695
4215
 
 
4704
wątroby z kurczaka
2651
-3,4
2605
2565
3754
2469
wątroby z indyka
4470
-1,2
4281
4449
 
4817

źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl