BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (2.07.2017)


Dodano: 10.07.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 26 czerwca do 2 lipca 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen indyczek i kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (2.07.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny drobiu w Polsce

Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3335,8
-0,5
indory
5416,6
-0,9
indyczki
5408,7
0,6
kaczki typu brojler
4631,6
0,0
gęsi tuczone
8452,0
1,8
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
2273,6
-4,4
 
W okresie od 26 czerwca do 2 lipca 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie gęsi tuczonych o 1,8% do 8452 zł/t. Mniejszą zwyżkę odnotowano w przypadku indyczek o 0,6% do 5408,7 zł/t. Za to zmalały ceny kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych – o 4,4% do 2273,6 zł/t, indorów o 0,9% do 5416,6 zł/t, a także kurcząt typu brojler o 0,5% do 3335,8 zł/t. Z kolei ceny kaczek typu brojler pozostały niezmienne i wyniosły 4631,6 zł/t.
 
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej potaniały tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 9,8% do 5250 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 5366 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 5215 zł/t.
 
7% zniżek odnotowano w przypadku tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj, za które uzyskiwano 6043 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 6643 zł/t, a najtańsze w centralnym – 5534 zł/t.
 
O 6,7% do 4128 zł/t zmniejszyły się ceny podudzia z indyka. Najwięcej za nią płacono w makroregionie zachodnim – 4318 zł/t, a najmniej w centralnym – 3550 zł/t.
 
Potaniały również filety z piersi indyka o 1,9% do 17271/t, gdzie najdrożej było w makroregionie północnym – 17394 zł/t, a najtaniej w centralnym – 17155 zł/t.
 
W analizowanym okresie obniżkę odnotowano też względem uda z kurczaka o 1,8% do 5317 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim – 5608 zł/t, a najmniejsze w północnym - 4473 zł/t.
 
Mniej w tym czasie płacono za nogi z kurczaka, bo o 0,9% do 17271 zł/t. Najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 5596 zł/t, a najtaniej w północnym – 4817 zł/t.
 
Z kolei o 0,4% spadła cena wątroby z kurczaka do 2371 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 3779 zł/t, a najniższe - w zachodnim – 2090 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
 
W dniach od 26 czerwca do 2 lipca 2017 r. doszło do wzrostu cen skrzydeł z indyka - o 3,5% do 4692 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie północnym – 4893 zł/t, a najmniej w centralnym – 4335 zł/t.
 
Ponadto, droższe były również tuszki indyków patroszonych 73% o 0,2% do 8532 zł/t, ćwiartki z kurczaka – o 0,3% do 3696 zł/t, skrzydła z kurczaka – o 2,2% do 5381 zł/t, filety z piersi kurczaka – o 0,5% do 13685 zł/t, podudzia z kurczaka – o 0,5% do 5047 zł/t, uda z indyka o 2,7% do 8879 zł/t, a także wątroby z indyka o 1,3% do 4410 zł/t.
 

Ceny produktów drobiowych


Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
6043
-7,0
5867
5534
 
6643
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
5250
-9,8
5301
5229
5215
5366
tuszki indyków patroszonych 73%
8532
0,2
9062
8150
 
9018
ćwiartki z kurczaka
3696
0,3
3559
3785
3500
3701
skrzydła z kurczaka
5381
2,2
5979
4924
4906
5890
filety z piersi kurczaka
13685
0,5
13377
13602
13051
14130
nogi z kurczaka
5114
-0,9
4817
5361
5596
5020
podudzia z kurczaka
5047
0,5
4649
4986
5733
5302
uda z kurczaka
5317
-1,8
4473
5507
5315
5608
filety z piersi indyka
17271
-0,9
17394
17155
 
17244
skrzydła z indyka
4692
3,5
4893
4335
 
4883
uda z indyka
8879
2,7
9114
8579
 
8569
podudzia z indyka
4128
-6,7
4293
3550
 
4318
wątroby z kurczaka
2371
-0,4
2620
2259
3779
2090
wątroby z indyka
4410
1,3
3758
4502
 
5143
 

źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl