BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (21.05.2017)


Dodano: 31.05.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 15 do 21 maja 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych i kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (21.05.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny drobiu w Polsce

Towar
 
Polska
 
Cena w zł/t
 
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3204,0
0,0
indory
5211,8
0,6
indyczki
5223,6
0,6
kaczki typu brojler
4484,7
-2,4
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
1879,3
-11,1

W okresie od 15 do 21 maja 2017 roku największy spadek cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych – o 11,1% do 1879,3 zł/t. Mniejszy spadek odnotowano w przypadku kaczek typu brojler o 2,4% do 4484,7 zł/t. Z kolei notowania indyczek oraz indorów wzrosły odpowiednio o 0,6% do 5223,6 zł/t i 5211,8 zł/t. Za to ceny kurcząt typu brojler pozostały niezmienne i tak jak w zeszłym tygodniu wyniosły 3204 zł/t.

Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej potaniały podudzia z indyka o 3,5% do 4666 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 4966 zł/t, a najmniej w centralnym – 4110 zł/t.

Potaniały również uda z indyka o 1,7% do 9475 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 10046 zł/t, a najtaniej w centralnym – 8992 zł/t.
O
1% do 4845 zł/t zmniejszyły się ceny tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami. Najwięcej za nią płacono w makroregionie zachodnim – 5250 zł/t, a najmniej w centralnym – 4803 zł/t.

Mniej w tym czasie płacono także za wątroby z kurczaka, bo o 1% do 2497 zł/t. Najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 3700 zł/t, a najtaniej w zachodnim – 2261 zł/t.

Z kolei o 0,5% spadła cena podudzia z kurczaka do 5189 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 6051 zł/t, a najniższe - w północnym – 4414 zł/t.

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--

W dniach od 15 do 21 maja 2017 r. doszło do wzrostu cen tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj - o 8,3% do 6330 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie zachodnim – 6954 zł/t, a najmniej w północnym – 5658 zł/t.

Ponadto, droższe były również tuszki indyków patroszonych 73% o 2,7% do 8725 zł/t, skrzydła z kurczaka – o 0,4% do 5182 zł/t, filety z piersi kurczaka – o 0,3% do 13293 zł/t, nogi z kurczaka – o 8% do 5396 zł/t, uda z kurczaka – o 3% do 5574 zł/t, filety z piersi indyka i skrzydła o 0,1% i 0,3% do odpowiednio: 16941 zł/t i 4587 zł/t, a także wątroby z indyka o 1,8% do 4593 zł/t.

Ceny produktów drobiowych

Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
6330
8,3
5658
 
 
 
6954
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4845
-1,0
4972
4803
4822
5250
tuszki indyków patroszonych 73%
8725
2,7
8984
8296
 
9122
ćwiartki z kurczaka
3493
0,0
3403
3508
3258
3606
skrzydła z kurczaka
5182
0,4
5671
4830
4376
5721
filety z piersi kurczaka
13293
0,3
13075
13054
12404
14010
nogi z kurczaka
5396
8,0
4897
5798
5913
4947
podudzia z kurczaka
5189
-0,5
4414
5182
6051
5507
uda z kurczaka
5574
3,0
5006
5820
5247
5411
filety z piersi indyka
16941
0,1
17007
16550
 
17258
skrzydła z indyka
4587
0,3
4839
4275
 
4829
uda z indyka
9475
-1,7
9463
8992
 
 
10046
podudzia z indyka
4666
-3,5
4966
4110
 
4924
wątroby z kurczaka
2497
-1,0
2473
2410
3700
2261
wątroby z indyka
4593
1,8
4195
4500
 
5179


źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl