BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (22.04.2018)


Dodano: 01.05.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 16 do 22 kwietnia 2018 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kurcząt typu brojler, indorów, indyczek, kaczek typu brojler i kur mięsnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (22.04.2018)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny drobiu w Polsce
Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3345,1
-1,5
indory
4695,9
-0,7
indyczki
4323,6
-0,9
kaczki typu brojler
4575,5
-0,6
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
2186,3
-15,9
 
W okresie od 16 do 22 kwietnia 2018 roku spadek cen zaobserwowano w obrębie kurcząt typu brojler o 1,5% do 3345,1 zł/t, indowów cena do 4695,9 zł/t. Spadły również ceny indyczków o 0,9% do 4323,6 zł/t, kaczek typu brojler o 0,6% do 4575,5 zł/t, a także kury mięsne ze stad reprodukcyjnych o 15,9% do 2186,3 zł/t.
 
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały tuszki wątroby z indyka o 11,5% do 4509 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 4845 zł/t, a najmniej w centralnym – 4090 zł/t.
 
O 8,0% do 5251 zł/t zwiększyły się ceny podudzia z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 6342 zł/t, a najmniej w północnym – 4458 zł/t.
 
Również wzrost odnotowano o 6,2% w przypadku tuszki indyków patroszonych 73%, za które uzyskiwano 8402 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 5670 zł/t, a najtańsze w centralnym – 8070 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za uda z kurczaka, bo o 5,2% do 5683 zł/t. Najdrożej było w makroregionie centralnym – 6004 zł/t, a najtaniej w północnym – 4270 zł/t.
 
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem skrzydła z indyka o 3,5% do 4734 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie północnym - 4590 zł/t, a najmniejsze w południowo-wschodnim – 4563 zł/t.
 
Podrożały również nogi z kurczaka o 3,1% do 5331 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie centralnym – 5930 zł/t, a najtaniej w północnym – 4310 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
W dniach od 16 do 22 kwietnia 2018 r. doszło do wzrostu cen skrzydła z kurczaka o 0,9% do 5184 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie północnym – 5648 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 44473 zł/t.

O 0,5% do 14438 zł/t zwiększyły się ceny fileta z piersi kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 14916 zł/t, a najmniej w północnym – 13917 zł/t.
 
Bez zmian odnotowano ceny tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj - 5520 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 6781 zł/t, a najtańsze w centralnym – 5028 zł/t.
 
Ponadto, tańsze były ćwiartki z kurczaka o 5,4% do 3163 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami – o 4,9 % do 4993 zł/t, podudzia z indyka – o 4,2% do 4291 zł/t, udźce z indyka – o 2,1% do 8545 zł/t, filet z piersi indyka - o 1,8% do 14334 zł/t, wątroby z kurczaka - o 1,1% do 2640 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5520
0,0
5855
5028
 
6781
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4993
-4,9
4861
4980
4752
5670
tuszki indyków patroszonych 73%
8402
6,2
____
8070
 
8670
ćwiartki z kurczaka
3163
-5,4
3219
2999
3120
3483
skrzydła z kurczaka
5184
0,9
5648
4899
4473
5534
filety z piersi kurczaka
14438
0,5
13917
14338
14133
14916
nogi z kurczaka
5331
3,1
4310
5930
4862
5119
podudzia z kurczaka
5251
8,0
4458
5231
6342
5482
uda z kurczaka
5683
5,2
4270
6004
5984
5617
filety z piersi indyka
14334
-1,8
14903
12760
 
14601
skrzydła z indyka
4734
3,5
4590
4563
 
_____
uda z indyka
8545
-2,1
8617
8076
 
9213
podudzia z indyka
4291
-4,2
4480
3703
 
4903
wątroby z kurczaka
2640
-1,1
2712
2510
5581
2546
wątroby z indyka
4509
-8,6
_____
4090
 
4845
 
 

źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl