BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (22.07.2018)


Dodano: 01.08.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 16 do 22 lipca 2018 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kaczek typu brojler, gęsi tuczonych, indorów i indyczek.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (22.07.2018)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny drobiu w Polsce
Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3676,1
0,4
indory
4783,8
-0,4
indyczki
4499,0
-0,1
kaczki typu brojler
4490,4
1,3
gęsi tuczone 8184,7 -0,4
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
2281,5
-4,5
 
W okresie od 16 do 22 lipca 2018 roku wzrost cen zaobserwowano w obrębie kaczki typu brojler o 1,3% do 4490,40 zł/t i kurcząt typu brojler cena do 3676,1 zł/t.

Spadły natomiast ceny indyczków o 0,1% do 4499,0 zł/t, indorów o 0,4% do 4783,8 zł/t, gęsi tuczone o 0,4% do 8184,7 zł/t, a także kury mięsne ze stad reprodukcyjnych o 4,5% do 2281,5 zł/t.
 
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały skrzydła z kurczaka o 6,9% do 5711 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 6314 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 5424 zł/t.
 
O 6,6% do 4474 zł/t zwiększyły się ceny wątroby z indyka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 4909 zł/t, a najmniej w północnym – 3636 zł/t.
 
Również wzrost odnotowano o 4,8% w przypadku uda z kurczaka, za które uzyskiwano 5870 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 5909 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 5632 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za podudzia z kurczaka, bo o 2,2% do 5394 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5648 zł/t, a najtaniej w północnym – 4464 zł/t.
 
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem wątroby z kurczaka o 2,1% do 2725 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie północnym - 2809 zł/t, a najmniejsze w centralnym – 2544 zł/t.
 
Podrożały również tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 1,6% do 6449 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie północnym – 6852 zł/t, a najtaniej w centralnym – 5944 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
W dniach od 16 do 22 lipca 2018 r. doszło do wzrostu cen tuszki indyków patroszonych 73% o 1,0% do 8223 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie zachodnim – 9219 zł/t, a najmniej w centralnym – 7530 zł/t.
 
O 0,7% do 8374 zł/t zwiększyły się ceny udźca z indyka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 9742 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 7575 zł/t.
 
Wzrost odnotowano ceny fileta z piersi indyka - 16645 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 16855 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 15397 zł/t.


Podrożały również skrzydła z indyka o 0,5% do 4858 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5313 zł/t, a najtaniej w północnym – 4373 zł/t.

Więcej w tym czasie płacono za filet z piersi kurczaka, bo o 0,3% do 16134 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 16742 zł/t, a najtaniej w północnym – 15463 zł/t.

Ponadto, tańsze były nogi z kurczaka o 2,4% do 5267 zł/t, ćwiartki z kurczaka  – o 2,3% do 3492 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami - o 2,3% do 6008 zł/t, podudzia z indyka – o 2,0% do 4547 zł/t,
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
6449
1,6
6852
5944
 
_______
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
6008
-2,3
6261
5971
5941
6347
tuszki indyków patroszonych 73%
8223
1,0
9073
7530
 
9219
ćwiartki z kurczaka
3492
-2,3
3583
3404
3721
3587
skrzydła z kurczaka
5711
6,9
6314
5453
4424
5856
filety z piersi kurczaka
16134
0,3
15314
15834
16258
16742
nogi z kurczaka
5267
-3,7
4929
5968
5723
5278
podudzia z kurczaka
5394
2,2
4464
5393
5309
5648
uda z kurczaka
5870
4,8
5685
5855
5632
5909
filety z piersi indyka
16645
0,5
16563
16630
15397
16855
skrzydła z indyka
4858
0,5
4373
5070
4375
5313
uda z indyka
8374
0,5
8210
7885
7575
9742
podudzia z indyka
4547
-2,0
4186
4844
 
5390
wątroby z kurczaka
2725
2,1
2809
2544
5405
2669
wątroby z indyka
4474
6,6
3636
4630
 
4909
 
 

źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl