BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (24.09.2017)


Dodano: 04.10.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 18 do 24 września 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych, indorów, kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (24.09.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

Cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3477,9

-0,4

indory

5109,3

0,2

indyczki

4934,2

-0,4

kaczki typu brojler

4558,7

0,1

gęsi tuczone

8579,2

-0,7

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2826,9

3,0

 

W okresie od 18 do 24 września 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 3% do 2826,9 zł/t, indorów o 0,2% do 5109,3 zł/t oraz kaczek typu brojler o 0,1% do 4558,7 zł/t. Za to zmalały ceny gęsi tuczonych o 0,7% do 8579,2 zł/t, indyczek o 0,4% do 4934,2 zł/t, a także kurcząt typu brojler o 0,4% do 3477,9 zł/t.

 

Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej potaniały tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 2% do 5398 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 5653 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 5326 zł/t.

 

W analizowanym okresie zniżkę odnotowano też względem skrzydła z kurczaka o 0,2% do 5307 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie północnym – 6330 zł/t, a najmniejsze w centralnym - 4769 zł/t.

 

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--

W dniach od 18 do 24 września 2017 r. doszło do wzrostu cen podudzia z kurczaka - o 6,6% do 5256 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie zachodnim – 5786 zł/t, a najmniej w północnym – 4829 zł/t.

 

Ponadto, droższe były również tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 3,1% do 5935 zł/t, tuszki indyków patroszonych 73% – o 4% do 8341 zł/t, ćwiartki z kurczaka – o 0,4% do 3612 zł/t, filety z piersi kurczaka – o 3,1% do 14055 zł/t, nogi z kurczaka – o 2,3% do 5365 zł/t, uda z kurczaka - o 0,9% do 5425 zł/t, filety z piersi indyka - o 1,6% do 16838 zł/t, skrzydła z indyka - o 2,1% do 4952 zł/t, uda z indyka - o 3,6% do 7704 zł/t, podudzia z indyka - o 0,3% do 4283 zł/t, wątroby z kurczaka - o 0,7% do 2590 zł/t oraz wątroby z indyka - o 0,9% do 4286 zł/t.

Ceny produktów drobiowych

Towar

Polska

Makroregiony

północny

centralny

południowo-wschodni

zachodni

cena w zł/t

zmiana ceny [%]

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj

5935

3,1

6068

5609

 

6510

tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami

5398

-2,0

5390

5379

5326

5653

tuszki indyków patroszonych 73%

8341

4,0

8877

7986

 

8893

ćwiartki z kurczaka

3612

0,4

3475

3676

3557

3594

skrzydła z kurczaka

5307

-0,2

6330

4953

4976

5857

filety z piersi kurczaka

14055

3,1

14081

13756

13527

14642

nogi z kurczaka

5365

2,3

5068

5727

5975

5318

podudzia z kurczaka

5256

6,6

4829

5136

5755

5786

uda z kurczaka

5425

0,9

4324

5821

5606

5828

filety z piersi indyka

16838

1,6

16930

17030

 

16554

skrzydła z indyka

4952

2,1

4977

4829

 

5175

uda z indyka

7704

3,6

7691

7261

 

8605

podudzia z indyka

4283

0,3

4215

4489

 

4149

wątroby z kurczaka

2590

0,7

2595

2494

4034

2387

wątroby z indyka

4286

0,9

3691

4564

 

5033

 

źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl