- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (26.11.2017)
Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 20 do 26 listopada 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen indorów.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Ceny drobiu w Polsce
Towar |
Polska |
|
Cena w zł/t |
Zmiana ceny [%] |
|
kurczęta typu brojler |
3405,1 |
-0,2 |
indory |
5119,0 |
0,1 |
indyczki |
4825,3 |
-0,2 |
kaczki typu brojler |
4528,7 |
-1,2 |
gęsi tuczone |
8169,1 |
-10,8 |
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych |
2793,5 |
-10,2 |
W okresie od 20 do 26 listopada 2017 roku największy spadek cen zaobserwowano w obrębie gęsi tuczonych o 10,8% do 8169,1 zł/t, kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 10,2% do 2793,5 zł/t, kaczek typu brojler o 1,2% do 4528,7 zł/t, indyczek o 0,2% do 4825,3 zł/t oraz kurcząt typu brojler o 0,2% do 3405,1 zł/t. Za to wzrosły ceny indorów o 0,1% do 5119 zł/t.
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały uda z kurczaka o 7,9% do 5629 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie centralnym – 6025 zł/t, a najmniej w północnym – 5215 zł/t.
3,3% zwyżek odnotowano w przypadku skrzydła z kurczaka, za które uzyskiwano 5387 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 6736 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 4444 zł/t.
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem wątroby z indyka o 1,5% do 4542 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim - 4864 zł/t, a najmniejsze w południowo-wschodnim – 3649 zł/t.
O 0,6% do 13901 zł/t zwiększyły się ceny filetów z piersi kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 14445 zł/t, a najmniej w północnym – 13526 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami, bo o 0,2% do 5300 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5453 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 5214 zł/t.
Podrożały również filety z piersi indyka o 0,1% do 16722 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie północnym – 17028 zł/t, a najtaniej w zachodnim – 16432 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
W dniach od 20 do 26 listopada 2017 r. doszło do spadku cen podudzia z indyka - o 3,9% do 4536 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie zachodnim – 5149 zł/t, a najmniej w północnym – 4408 zł/t.
Ponadto, tańsze były również tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 1,5% do 5809 zł/t, tuszki indyków patroszonych 73% – o 1,2% do 8639 zł/t, ćwiartki z kurczaka – o 0,8% do 3429 zł/t, nogi z kurczaka – o 0,5% do 5311 zł/t, uda z indyka - o 2,2% do 8836 zł/t, wątroby z kurczaka - o 1% do 2515 zł/t, podudzia z kurczaka - o 1,8% do 5090 zł/t oraz skrzydła z indyka – o 0,3% do 5157 zł/t.
Ceny produktów drobiowych
Towar |
Polska |
Makroregiony |
||||
północny |
centralny |
południowo-wschodni |
zachodni |
|||
cena w zł/t |
zmiana ceny [%] |
cena w zł/t |
cena w zł/t |
cena w zł/t |
cena w zł/t |
|
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj |
5809 |
-1,5 |
5993 |
5478 |
|
6915 |
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami |
5300 |
0,2 |
5393 |
5303 |
5214 |
5453 |
tuszki indyków patroszonych 73% |
8639 |
-1,2 |
9138 |
8163 |
|
9343 |
ćwiartki z kurczaka |
3429 |
-0,8 |
3415 |
3524 |
3222 |
3385 |
skrzydła z kurczaka |
5387 |
3,3 |
6736 |
5396 |
4444 |
5796 |
filety z piersi kurczaka |
13901 |
0,6 |
13526 |
13636 |
13873 |
14445 |
nogi z kurczaka |
5311 |
-0,5 |
4802 |
6428 |
5025 |
4902 |
podudzia z kurczaka |
5090 |
-1,8 |
4463 |
5095 |
5438 |
5383 |
uda z kurczaka |
5629 |
7,9 |
5215 |
6025 |
|
5581 |
filety z piersi indyka |
16722 |
0,1 |
17028 |
16484 |
|
16432 |
skrzydła z indyka |
5157 |
-0,3 |
5006 |
5352 |
|
5370 |
uda z indyka |
8836 |
-2,2 |
8790 |
8527 |
|
9897 |
podudzia z indyka |
4536 |
-3,9 |
4408 |
4640 |
|
5149 |
wątroby z kurczaka |
2515 |
-1,0 |
2554 |
2393 |
3972 |
2337 |
wątroby z indyka |
4542 |
1,5 |
4360 |
4801 |
3649 |
4864 |
źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl
Tagi: drób mięso drobiowe kurczęta indory indyczki kaczki gęsi kury mięsne tuszki kurcząt patroszonych tuszki indyków patroszonych ćwiartki z kurczaka skrzydła z kurczaka filety z piersi kurczaka nogi z kurczaka podudzia z kurczaka uda z kurczaka filety z piersi indyka skrzydła z indyka udźce z indyka podudzia z indyka wątroby z kurczaka wątroby z indyka ceny drobiu ceny kurcząt ceny gęsi ceny kaczek ceny indyków ceny mięsa drobiowego
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Rynek mięsa w Polsce (31.03.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny zbóż w skupie (31.03.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny zbóż na giełdach towarowych (31.03.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (31.03.2024)
-
Produkcja przetworów mlecznych