BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (27.01.2019)


Dodano: 04.02.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż w dniach od 21 do 27 stycznia 2019 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kaczki typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (27.01.2019)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny drobiu w Polsce
Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3154,1
-0,6
indory
5687,7
-0,3
indyczki
5431,3
-0,3
kaczki typu brojler
4622,6
0,9
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
2509
-6,3
 
W okresie od 21 do 27 stycznia 2019 roku wzrost cen zaobserwowano w obrębie kaczki typu brojler o 0,9% do 4622,6 zł/t.

Spadek ceny nastapił wśród kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 6,3% do 2509 zł/t.

Cena spadła również w obrębie kurcząt typu brojler o 0,6% do 3154 zł/t,

O 0,3% zmniejszyły się ceny indorów do 5687,7 zł/t oraz indyczek do 5431,3 zł/t.
 
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały wątroby z kurczaka o 7,0% do 2885 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 5427 zł/t, a najmniej w zachodnim – 2752 zł/t.
 
Również o 4,4% do 5072 zł/t zwiększyły się ceny skrzydła z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie północnym – 6087 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 4250 zł/t.
 
Również wzrost odnotowano o 1,3% w przypadku ćwiartki z kurczaka, za które uzyskiwano 3279 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 3453 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 2780 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za filet z piersi kurczaka, bo o 1,2% do 13354 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 14110 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 11748 zł/t.
 
Podrożały również podudzia z indyka o 0,7% do 5217 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5867 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 4238 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
W dniach od 21 do 27 stycznia  2019 r. doszło do wzrost uda z kurczaka o 0,6% do 5607 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 5883 zł/t, a najmniej w centralnym – 5430 zł/t.

Zmniejszyła się cena wątroby z indyka o 8,5% do 4131 zł/t. Najdrożej było w makroregione centralnym - 4890 zł/t, a najmniej południowo-wschodnim - 3795 zł/t.


W analizowanym okresie obniżkę odnotowano względem tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyi o 8,4% do 5149 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim - 6147 zł/t, a najmniejsze w południowo-wschodnim – 5630 zł/t.

 
O 5,1% do 4803 zł/t zmniejszyły się ceny podudzia z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 6318 zł/t, a najmniej w centralnym – 4594 zł/t.
 
Odnotowano spadek ceny tuszki indyków patroszonych 73% o 1,8% do 8749 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 9732 zł/t, a najtańsze w centralnym – 8530 zł/t.


Potaniały ceny nogi z kurczaka o 1,6% do 5459 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie centralnym – 6078 zł/t, a najtaniej w północnym – 3780 zł/t.

Mniej w tym czasie płacono za tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami, bo o 1,1% do 4590 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5222 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 4360 zł/t.

Ponadto, tańsze były udźcie z indyka o 1,0% do 9300 zł/t, skrzydła z indyka  – o 0,9% do 9300 zł/t, filety z piersi indyka - o 0,5% do 16972 zł/t,
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5149
-8,4
5630
4808
 
6147
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4590
-1,1
4754
4497
4360
5222
tuszki indyków patroszonych 73%
8749
-1,8
_______
8530
_____
9732
ćwiartki z kurczaka
3279
1,3
3441
3179
2780
3453
skrzydła z kurczaka
5072
4,4
6087
4889
4250
5066
filety z piersi kurczaka
13354
1,2
12671
12997
11748
14110
nogi z kurczaka
5459
-1,6
3780
6078
5530
5321
podudzia z kurczaka
4803
-5,1
4980
4594
6318
4947
uda z kurczaka
5607
0,6
5865
5430
5883
5771
filety z piersi indyka
16972
-0,5
17280
16310
16579
17095
skrzydła z indyka
5219
-0,9
5349
4890
5086
5432
uda z indyka

9300
 
-1,0
9017
9503
9576
9880
podudzia z indyka
5217
0,7
4922
4895
4238
5867
wątroby z kurczaka
2885
7,0
2931
2830
5427
2752
wątroby z indyka
4131
-8,5
3797
4890

3795

4406
 
 

źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl