BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (4.12.2016)


Dodano: 13.12.2016

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 27 listopada do 4 grudnia 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen gęsi tuczonych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (4.12.2016)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3054,0

-1,4

indory

5004,3

-0,2

indyczki

4670,6

-0,1

gęsi tuczone

8683,0

1,5

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2079,5

-0,1

 

W analizowanym czasie największa zniżka dotknęła kurcząt typu brojler o 1,4% do 3054 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano spadek cen indorów o 0,2% do 5004,3 zł/t, indyczek o 0,1% do 4670,6 zł/t oraz kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 0,1% do 2079,5 zł/t. W tym okresie podrożały jedynie gęsi tuczone o 1,5% do 8683 zł/t.

Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 27 listopada do 4 grudnia 2016 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, wątroba z indyka zdrożała o 6,1% do 4279 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 4799 zł/t, a najmniej w północnym – 3816 zł/t.
 
3,3% zwyżkę odnotowano w przypadku podudzia z kurczaka, za które uzyskiwano 5395 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie południowo-wschodnim – 6372 zł/t, a najtańsze w centralnym – 4773 zł/t.
 
O 1,9% do 2498 zł/t zwiększyły się ceny wątroby z kurczaka. Najwięcej za nią płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 3609 zł/t, a najmniej w zachodnim – 2357 zł/t.
 
Podrożały również filety z piersi indyka o 1% do 16721/t, gdzie najdrożej było w makroregionie centralnym – 16832 zł/t, a najtaniej w zachodnim – 16693 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za skrzydła z kurczaka, bo o 0,5% do 4935 zł/t. Najdrożej było w makroregionie północnym – 5933 zł/t, a najtaniej w centralnym – 4409 zł/t.
 
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 0,2% do 4377 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim – 4744 zł/t, a najmniejsze w centralnym - 4316 zł/t.
 
Z kolei o 0,1% wzrosła cena udźca z indyka do 8472 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 9165 zł/t, a najniższe - w centralnym – 8078 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
W dniach od 27 listopada do 4 grudnia br. doszło do spadków cen nogi z kurczaka o 8,4% do 5443 zł/t, za którą najwięcej płacono w makroregionie południowo-wschodnim - 8692 zł/t, a najmniej w północnym – 4566 zł/t.

Ponadto, zniżkom uległy również ceny tuszek kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 4,5% do 5338 zł/t, tuszek indyków patroszonych 73% o 6% do 8163 zł/t, ćwiartki z kurczaka o 1,5% do 3420 zł/t, filety z piersi kurczaka o 0,4% do 12283 zł/t, ud z kurczaka o 3% do 5389 zł/t, skrzydła z indyka o 2,4% do 4166 zł/t oraz podudzia z indyka o 5,7% do 4297 zł/t.

Ceny produktów drobiowych

Towar

Polska

Makroregiony

północny

centralny

południowo-wschodni

zachodni

cena w zł/t

zmiana ceny [%]

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj

5338

-4,5

4965

4597

 

 

6804

tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami

4377

0,2

4501

4316

4324

4744

tuszki indyków patroszonych 73%

8163

-6,0

10272

7827

 

 

8375

ćwiartki z kurczaka

3420

-1,5

3394

3451

3140

3507

skrzydła z kurczaka

4935

0,5

5933

4409

4936

5435

filety z piersi kurczaka

12283

-0,4

11782

11865

11037

13734

nogi z kurczaka

5443

-8,4

4566

5254

8692

5492

podudzia z kurczaka

5395

3,3

4773

5596

6372

5188

uda z kurczaka

5389

-3,0

4813

5623

6304

5142

filety z piersi indyka

16721

1,0

16740

16832

 

 

16693

skrzydła z indyka

4166

-2,4

3823

4052

 

 

4493

udźce z indyka

8472

0,1

8316

8078

 

 

9165

podudzia z indyka

4297

-5,7

5257

3791

 

 

4572

wątroby z kurczaka

2498

1,9

2413

2394

3609

2357

wątroby z indyka

4279

6,1

3816

4158

 

 

4799


źródło: Gospodarz.pl/MRIRW, foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl