BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (9.07.2017)


Dodano: 17.07.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 3 do 9 lipca 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen indyczek.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (9.07.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

Cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3425,5

2,7

indory

5445,0

0,5

indyczki

5362,0

-0,9

kaczki typu brojler

4637,7

0,1

gęsi tuczone

8437,7

0,0

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2475,6

8,9

 

W okresie od 3 do 9 lipca 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 8,9% do 2475 zł/t. Mniejszą zwyżkę odnotowano w przypadku kurcząt typu brojler o 2,7% do 3425,5 zł/t, indorów o 0,5% do 5445 zł/t, a także kaczek typu brojler o 0,1% do 4637,7 zł/t. Za to zmalały ceny indyczek o 0,9% do 5362 zł/t. Z kolei ceny gęsi tuczonych pozostały niezmienne i wyniosły 8437,7 zł/t.

 

Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej potaniały uda z indyka o 7,8% do 8185 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 8735 zł/t, a najmniej w centralnym – 7629 zł/t.

 

0,1% zniżek odnotowano w przypadku tuszki indyków patroszonych 73%, za które uzyskiwano 8520 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 9087 zł/t, a najtańsze w centralnym – 8356 zł/t.
 

O 0,1% do 3692 zł/t zmniejszyły się ceny ćwiartki z kurczaka. Najwięcej za nią płacono w makroregionie zachodnim – 4318 zł/t, a najmniej w centralnym – 3550 zł/t.
 

Potaniały również skrzydła z kurczaka o 0,1% do 5376 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie północnym – 5866 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 4457 zł/t.

 

W analizowanym okresie obniżkę odnotowano też względem skrzydła z indyka o 4,7% do 4472 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim – 4840 zł/t, a najmniejsze w północnym - 4276 zł/t.
 

Mniej w tym czasie płacono za nogi z kurczaka, bo o 0,9% do 17271 zł/t. Najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 5596 zł/t, a najtaniej w północnym – 4817 zł/t.

 

Z kolei o 0,4% spadła cena wątroby z kurczaka do 2371 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 3779 zł/t, a najniższe - w zachodnim – 2090 zł/t.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--

W dniach od 3 do 9 lipca 2017 r. doszło do wzrostu cen tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami - o 11,8% do 5871 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie północnym – 5970 zł/t, a najmniej w centralnym – 5839 zł/t.

 

Ponadto, droższe były również tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 5% do 6343 zł/t, filety z piersi kurczaka – o 1,5% do 13887 zł/t, nogi z kurczaka – o 6,2% do 5430 zł/t, podudzia z kurczaka – o 3,6% do 5229 zł/t, uda z kurczaka – o 3,4% do 5495 zł/t, filety z piersi indyka o 0,2% do 17311 zł/t, podudzia z indyka o 1,5% do 4190 zł/t, wątroby z kurczaka o 3,5% do 2454 zł/t, a także wątroby z indyka o 0,7% do 4439 zł/t.
 

Ceny produktów drobiowych

Towar

Polska

Makroregiony

północny

centralny

południowo-wschodni

zachodni

cena w zł/t

zmiana ceny [%]

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj

6343

5,0

6476

6125

 

6526

tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami

5871

11,8

5970

5877

5839

5868

tuszki indyków patroszonych 73%

8520

-0,1

8642

8356

 

9087

ćwiartki z kurczaka

3692

-0,1

3583

3802

3594

3648

skrzydła z kurczaka

5376

-0,1

5866

5198

4457

5704

filety z piersi kurczaka

13887

1,5

13642

13676

13417

14362

nogi z kurczaka

5430

6,2

5061

5885

5497

5131

podudzia z kurczaka

5229

3,6

4712

5299

5894

5281

uda z kurczaka

5495

3,4

4630

5812

5167

5424

filety z piersi indyka

17311

0,2

17537

16838

 

17633

skrzydła z indyka

4472

-4,7

4445

4276

 

4840

uda z indyka

8185

-7,8

8249

7629

 

8735

podudzia z indyka

4190

1,5

4408

4073

 

4111

wątroby z kurczaka

2454

3,5

2625

2364

3657

2185

wątroby z indyka

4439

0,7

3912

4507

 

5203



źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl