Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny produktów drobiowych w Polsce (26.07.2020)


Dodano: 07.08.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Według ekspertów resortu rolnictwa w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały podudzia z indyka o 4% do 4602 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 4727 zł/t, a najmniej w północnym – 4116 zł/t.

Ceny produktów drobiowych w Polsce (26.07.2020)

Jesteś w kategorii wiadomości: Drób i jaja


Za to o 0,7% do 6207 zł/t zwiększyły się ceny skrzydła z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 6479 zł/t, a najmniej w południo-wschodnim – 5625 zł/t.
 
Także wzrost odnotowano o 1,5% w przypadku nogi z kurczaka, za które uzyskiwano 5418 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie centralnym – 5482 zł/t, a najtańsze w północnym – 5058 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za podudzia z kurczaka, bo o 2,2% do 5252 zł/t. Najdrożej było w makroregionie południo-wschodnim – 6295 zł/t, a najtaniej w północnym – 5051 zł/t.
 
Podrożały również filety z piersi indyka o 0,3% do 12960 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 13218 zł/t, a najtaniej w południo-wschodnim – 12040 zł/t.
 
W dniach od 20 do 26 lipca 2020 r. doszło do spadku cen tuszki indyków patroszonych 73% o 5,3% do 7986 zł/t.
 
Ponadto zmniejszyła się cena tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 5,2% do 5695 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 3,9% do 4845 zł/t, ćwiartki z kurczaka o 2,4% do 3693 zł/t, filety z piersi kurczaka o 3,5% do 12015 zł/t, uda z kurczaka o 1,8% do 5293 zł/t, skrzydła z indyka o 2,1% do 4625 zł/t, wątroby z kurczaka o 3,5% do 2265 zł/t, a także wątroby z indyka o 1,6% do 4076 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
 
 
 
 
 
 
 
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5695
-5,2
5502
5281
----
6379
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4845
-3,9
4881
4756
4704
5851
tuszki indyków patroszonych 73%
7986
-5,3
nld
nld
----
nld
ćwiartki z kurczaka
3693
-2,4
3440
3593
4450
3882
skrzydła z kurczaka
6207
0,7
6311
5994
5625
6479
filety z piersi kurczaka
12015
-3,5
10962
11714
12174
13151
nogi z kurczaka
5418
1,5
5058
5482
nld
5477
podudzia z kurczaka
5252
2,2
5051
5219
6295
5432
uda z kurczaka
5293
-1,8
4746
5376
6740
5382
filety z piersi indyka
12960
0,3
12126
nld
12040
13218
skrzydła z indyka
4625
-2,1
4203
nld
4418
5129
uda z indyka
7070
-3,1
6589
nld
6755
8967
podudzia z indyka
4602
4,0
4116
nld
nld
4727
wątroby z kurczaka
2265
-3,4
2228
2097
5004
2304
wątroby z indyka
4076
-1,6
3679
nld
nld
4388
 

 

źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: RGBStock


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl