Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny przetworów mlecznych na rynku krajowym


Dodano: 13.11.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Krajowe ceny zbytu produktów mlecznych, głównie trwałych, są ściśle powiązane z cenami na rynku międzynarodowym.

Ceny przetworów mlecznych na rynku krajowym

Jesteś w kategorii wiadomości: Przetwórstwo spożywcze


W sierpniu, w porównaniu z miesiącem poprzednim, ceny masła w blokach zmalały o 2%, a konfekcjonowanego o 0,9%, przy obniżce cen masła z dodatkiem oleju o 2,1%. Ceny OMP zwiększyły się o 1,9%, a serów dojrzewających o 0,2-1,4%. Ceny pozostałych przetworów wzrosły, z wyjątkiem obniżki cen serka homogenizowanego zwykłego o 1%. Najbardziej podrożało mleko UHT o 1,5-3% oraz serki twarogowe, jogurty i mleko skondensowane o 1-1,2%.
 
W okresie styczeń-sierpień br. poziom cen zbytu większości przetworów mlecznych był większy niż w porównywalnym okresie 2018 r. Wyższe były przede wszystkim ceny OMP o 28,6% oraz serów dojrzewających i jogurtu naturalnego o 6,6-8%. Średni poziom cen masła w blokach zmniejszył się o 14,7%, a masła konfekcjonowanego o 10,1%, przy zwyżce cen masła z dodatkiem oleju o 0,7%.
 
W handlu detalicznym ceny przetworów mlecznych z wykluczeniem masła w sierpniu zwiększyły się o 0,1% w porównaniu z lipcem. Głownie podrożały „napoje i inne produkty mleczne” o 0,9% oraz świeże mleko chude o 0,6%, a także śmietana oraz mleko zagęszczone i w proszku o 0,3-0,4%. Zmiany cen pozostałych przetworów wyniosły od -0,2 do +0,1%. Ceny masła spadły o 0,9%. W okresie styczeń-sierpień br. przeciętny poziom cen przetworów mlecznych był o 1,3% większy, a masła o 2,2% mniejsze niż w takim samym okresie roku poprzedniego.

źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 10(344) foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: przetwory mleczne OMP masło jogurt mleko UHT śmietana mleko




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl