BIEŻĄCE NOTOWANIA




W październiku znacząco wzrosły ceny pomidorów


Dodano: 25.11.2015

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W październiku 2015 r., w porównaniu z wrześniem br., w skupie na rynek produktów świeżych, większe były ceny pomidorów szklarniowych o 83%, kalafiorów gruntowych o 13%, a cebuli i buraków ćwikłowych po 4%. Zmalały ceny kapusty białej i marchwi po 5% i pieczarek o 8% - poinformowali Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W październiku znacząco wzrosły ceny pomidorów

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny warzyw

W zakładach przetwórczych wyższe były ceny skupu kapusty białej o 69%, cebuli obieranej o 14%, buraków o 13%, kalafiorów różyczkowanych o 11% i brokułów różyczkowanych o 1%.
 
W firmach skupujących warzywa na eksport zwiększyły się ceny skupu pomidorów spod osłon o 33%, kapusty czerwonej o 21% i papryki czerwonej o 8%. Mniejsze były z kolei ceny kapusty pekińskiej o 51%, selerów o 2%, kapusty białej o 11%, porów o 12%, buraków czerwonych o 16% i cebuli o 1%. W handlu hurtowym zwiększyły się ceny pomidorów spod osłon o 42%, kalafiorów gruntowych o 39%, ogórków spod osłon o 25%, cebuli o 6%, a niższe ceny odnotowano w odniesieniu do buraków o 2%, kapusty białej o 6% i marchwi o 4%.
 
Jak wskazują Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński, w porównaniu do października 2014 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie w zależności od kierunku zagospodarowania zwiększyły się ceny: cebuli o 68-94%, buraków o 23-50%, kalafiorów o 13-59% i kapusty białej o 174-277%. Na rynkach hurtowych wzrosły ceny kapusty białej o 143%, buraków ćwikłowych 33%, pomidorów spod osłon o 102%, cebuli o 94%, marchwi o 94%, kalafiorów gruntowych o 109%. Zmalały jedynie ceny hurtowe ogórków spod osłon o 8%.
 
We wrześniu br. względem sierpnia br., podrożały w detalu kalafiory o 33%, ogórki gruntowe o 10% i pomidory o 34%. Obniżyły się ceny papryki o 10%, cebuli o 9%, marchwi o 5%, buraków ćwikłowych o 6% oraz porów i selerów po 3%.

Ceny większości warzyw wyższe niż w 2014 r.

W stosunku do cen detalicznych z września 2014r. były wyższe ceny detaliczne marchwi o 57%, buraków ćwikłowych o 20%, ogórków gruntowych o 11%, papryki o 4%, kapusty białej o 72%, kalafiorów o 6%, selerów o 36%, porów  o 23%, cebuli o 20%, a spadły jedynie ceny pomidorów o 2%.


źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny Nr 11(297), foto: Gospodarz.pl/DK

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: warzywa Polska ceny warzyw kapusta biała cebula buraki kalafior brokuł pomidory kapusta czerwona papryka czerwona kapusta pekińska seler kapusta biała pory ogórki marchew buraki ćwikłowe ceny pomidorów cena




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl