Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny wołowiny


Dodano: 20.10.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Na poziomie detalu od stycznia do sierpnia 2017 r. mięso wołowe zdrożało średnio o 2,6%, a cielęce o 1,7%.

Ceny wołowiny

Jesteś w kategorii wiadomości: Bydło i mleko


W sierpniu 2017 r. w porównaniu z poprzednim miesiącem ceny detaliczne wołowiny i cielęciny były wyższe o 0,3%. Mięso wieprzowe staniało o 0,2%, a drobiowe o 0,6%.
 
Ceny detaliczne różnych rodzajów mięsa wołowego zmieniły się minimalnie. W sierpniu 2017 r. w porównaniu ze styczniem 2017 r. spośród asortymentów monitorowanych przez GUS zdrożały: szponder, tj. mięso wołowe z kością z 18,85 do 19,01 zł/kg, rostbef i antrykot z 26,81 do 27,27 zł/kg, mięso wołowe bez kości z udźca z 32,88 do 33,30 zł/kg, mięso cielęce z kością z 28,57 do 28,81 zł/kg i mięso cielęce bez kości z 47,39 do 48,07 zł/kg.
 
Według Doroty Pasińskiej z IERiGŻ, polska wołowina pozostaje konkurencyjna cenowo na rynku unijnym. W okresie 11.08-17.09.2017 cena tusz kategorii A/C/Z1 klasy R32 była w Polsce o 14% mniejsza niż w UE i wyniosła 329,18 EUR/dt, a tusz młodego męskiego bydła w wieku 12-24 miesiące kategorii A klasy U+R+O o 13% do 329,27 EUR/dt.
 
Tusze kategorii A/C/Z klasy R3 były droższe również we Włoszech o 20%, Niemczech o 14%, Hiszpanii o 16%, Francji o 5% i Wielkiej Brytanii o 24%.

źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 10(320) foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: wołowina bydło żywiec wołowy żywiec cielęcy ceny bydła Dorota Pasińska mięso wołowe ceny wołowiny Polska ceny skupu bydła ceny mięsa wołowego ubój bydła ceny detaliczne mięsa wołowego




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl