BIEŻĄCE NOTOWANIA




Dalszy wzrost cen produktów mleczarskich


Dodano: 26.03.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Ostatnia aukcja nowozelandzkiej giełdy Global Dairy Trade z dnia 19 marca bieżącego roku zakończyła się po raz ósmy na plusie. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 1,9%.

Dalszy wzrost cen produktów mleczarskich

Jesteś w kategorii wiadomości:


Podczas sesji odnotowano silne wzrosty dwóch produktów mleczarskich. Pierwszym z nich było masło w przypadku, którego wzrost ceny wyniósł 9,3%, drugi wzrost dotyczył kazeiny o 9,7%. Największy spadek odnotowano w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego o 3,1%.
 
 Wyniki aukcji z dnia 19 marca 2019 roku:
  • Kazeina podpuszczkowa +9,7%
  • Masło +9,3%
  • Pełne mleko w proszku +4%
  • Ser Cheddar +3,9%
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -3,1%
  • Odtłuszczone mleko w proszku -2,4%
  • Laktoza -1%
  • Maślanka w proszku nie była oferowana
  • Serwatka w proszku nie była oferowana
Wzrost cen produktów mleczarskich na rynku światowym niestety nie przełożył się na wzrost ceny surowca w Polsce. Ostatnie informacje Głównego Urzędu Statystycznego informują, że średnia cena mleka w lutym wynosiła 138,13 zł/hl i była o 1,9% niższa niż w styczniu bieżącego roku, ale o 2,1% wyższa niż w analogicznym miesiącu roku ubiegłego.

źródło: Gospodarz.pl/Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: produkty mleczne artykuły mleczarskie ser odtłuszczone mleko w proszku kazeina podpuszczkowa masło tłuszcz mleczny pełne mleko w proszku mleko w proszku laktoza maślanka




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl