BIEŻĄCE NOTOWANIA




Duża podaż warzyw i grzybów


Dodano: 15.09.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Znaczne są dostawy pomidorów uprawianych w gruncie, które trafiają do przetwórstwa przemysłowego, ale także chętnie kupowane są na przetwory domowe. Ceny w ofercie hurtowej Rynku w Broniszach są od 80 groszy za kilogram do 1,20 zł (opakowania po 18 kg). Tanie są także pomidory czerwone pochodzące z upraw pod osłonami. Cena maksymalna za klasę I nie przekracza 2,60 zł za kilogram (opakowania po 6 kg). Malinowe odmiany droższe cena za kilogram 4 -6 zł.

Duża podaż warzyw i grzybów

Jesteś w kategorii wiadomości:


Sezon na paprykę w pełni  stąd ceny  na poziomie sprzed roku. Papryka  kolorowa od 3 do 3,75 zł za kilogram (opakowania po 5 kg), zielona od 2 do 3 zł za kilogram. Kończą się dostawy gruntowych ogórków dlatego cena nieznacznie wzrasta. W ciągu tygodnia wzrosła o 30 groszy i teraz kształtuje się od 2 zł do 3,3 za kilogram.W rejonach gdzie są lżejsze gleby i nie jest mokro kopane są ziemniaki. W okresie wykopków można je kupić najtaniej. Worek 15 kg można dostać za 5 zł, w ofercie hurtowej w Broniszach, czyli 33 grosze za kilogram. Cena za  chętnie kupowaną na Mazowszu Irgę   to 6 - 7 zł za worek. W ubiegłym roku zebraliśmy 8,9 miliona ton. Tegoroczne zbiory nie powinny być mniejsze zwłaszcza, że zwiększył się areał uprawy ziemniaków (ponad 0,3 miliona ha). Polska jest na 7 - 8 miejscu w świecie pod względem wielkości produkcji ziemniaków.
 
Jak zwykle o tej porze ceny krajowych warzyw korzeniowych są dość niskie bowiem jest  czas zbiorów. Marchew w ofercie hurtowej jest w cenie od 50 groszy do 70 groszy za kilogram, jednak jak informują producenci ostatnie obfite opady spowodowały, że w niektórych regionach są trudności z zebraniem cebuli czy marchwi, która może zacząć gnić. W ostatnim tygodniu niska była podaż fasolki szparagowej co automatycznie wpłynęło na wzrost ceny. Obecnie cena kilogram waha się od 4 zł (gruntowa) do 7 zł (produkcja tunelowa). Opakowanie to  5 kg. Różnica w cenie 2016/2017 jest znaczna, i w minionym tygodniu cena była dwukrotnie wyższa porównując z minionym.
 
Dla smakoszy i amatorów grzybów ten rok jest doskonały. W ofercie handlowej grzyby są każdego dnia. Przywożone do Bronisz z Mazowsza, Mazur i Podlasia. Kurki są sprzedawane po 16 zł za kg (oferta hurtowa), borowiki 22 zł/kg, podgrzybki można dostać już po 12 zł/kg.

źródło: Gospodarz.pl/Bronisze foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: warzywa grzyby pomidory pomidory czerwone papryka papryka zielona ogórki gruntowe ziemniaki Irga Polska warzywa korzeniowe marchew cebula fasolka szparagowa kurki borowiki podgrzybki




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl