- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/Bronisze foto: Gospodarz.pl/MG
Fasola zwykła, fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.)
Fasola zwykła to gatunek roślin jednorocznych, należących do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Roślina bardzo znana, popularna, spotykana w powszechnej uprawie, w wielu rejonach świata. Poszczególne gatunki fasoli różnią się miedzy sobą zarówno wielkością, jak i barwą strąków, nasion, a także składem pierwiastków mineralnych i wartością energetyczną, ale wszystkie fasole zawierają dużo białka roślinnego. Fasolę zwykłą (zwyczajną) dzielimy na:
- karłową,
- tyczną,
- szparagową.
Największymi producentami fasolki szparagowej są Chiny, Indonezja, Indie, Turcja i Tajlandia.
W Polsce najczęściej uprawiana jest fasolka szparagowa o żółtych i zielonych strąkach.
Fasolka szparagowa żółta ma delikatny smak, nadaje się do sałatek, dań mięsnych. Znakomicie sprawdza się jako samodzielne danie, po prostu ugotowana i okraszona bułką tartą. Fasolkę szparagową żółtą możemy komponować z innymi warzywami jak ziemniaki, marchew, papryka, cebula czy czosnek.
Fasolka szparagowa zielona jest bardziej wyrazista w smaku. Pasuje do dań na bazie ryżu lub makaronu sojowego. Sprawdza się jako warzywne danie obiadowe, może być dodawana do sałatek.
Fasolka szparagowa (żółta i zielona) nadaje się do mrożenia, po uprzednim zblanszowaniu. Fasola jest warzywem niskokalorycznym, zawiera duże ilości białka roślinnego oraz witamin A, C i z grupy B. W jej składzie znajdziemy także potas, wapń, magnez, fosfor oraz żelazo. Wpływa korzystnie na pracę wątroby.
W tym roku pierwsze notowania cen fasolki szparagowej pochodzą z kwietnia (24.04.2020). Cena wahała się od 40 do 50 złotych za kilogram (była to fasolka spod osłon). Pod koniec maja/początek czerwca cena spadła i wynosiła od 18 do 22 złotych za kilogram.
W 2019 roku pierwsze notowania cenowe dla fasolki szparagowej pochodzą także z kwietnia (25.04.2020) i cena wahała się od 36 do 40 złotych za kilogram.
W sierpniu 2020 roku cena kilograma fasolki szparagowej waha się od 4 do 7,50 złotych.
Cena fasolki szparagowej w sierpniu 2020 (od 3 do 20 sierpnia br.)
Data notowań | Cena [zł/kg] |
03-10.08.2020 | 4,00 - 6,00 |
11.08.2020 | 5,00 - 6,00 |
12-17.08.2020 | 4.00 - 6.00 |
18-19.08.2020 | 5,00 - 7,00 |
20.08.2020 | 4,00 - 6,50 |
źródło: Gospodarz.pl/Bronisze foto: Gospodarz.pl/MG
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Rynek mięsa w Polsce (31.03.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny zbóż w skupie (31.03.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny zbóż na giełdach towarowych (31.03.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (31.03.2024)
-
Produkcja przetworów mlecznych