- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 4(314) foto: Gospodarz.pl/DK
Handel świeżymi warzywami
Eksport warzyw świeżych w styczniu 2017 r. wyniósł 31,2 tys. t, a jego wartość 13,3 mln EUR. W odniesieniu do stycznia 2016 r. kontyngent sprzedanych warzyw świeżych zwiększył się o 1%, ale jego wartość zmalała o 16%.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Handel warzywami
Do zwyżki wolumenu wywozu przyczyniło się zwiększenie sprzedaży marchwi o 83%, kapusty o 52% i ogórków o 99%. W tym samym czasie wysłano 55,4 tys. t przetworów warzywnych o wartości 40,5 mln EUR. W odniesieniu do stycznia 2016 r. eksport przetworów warzywnych zwiększył się ilościowo o 6%, a jego wartość o 1%. W porównaniu ze styczniem 2016 r. wzrosła sprzedaż mrożonek o 18% i konserw o 5%, w tym kapusty kwaszonej o 16%.
Do zwyżki wolumenu wywozu przyczyniło się zwiększenie sprzedaży marchwi o 83%, kapusty o 52% i ogórków o 99%. W tym samym czasie wysłano 55,4 tys. t przetworów warzywnych o wartości 40,5 mln EUR. W odniesieniu do stycznia 2016 r. eksport przetworów warzywnych zwiększył się ilościowo o 6%, a jego wartość o 1%. W porównaniu ze styczniem 2016 r. wzrosła sprzedaż mrożonek o 18% i konserw o 5%, w tym kapusty kwaszonej o 16%.
Jak podają Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w styczniu 2017 r. zakupiono 55,2 tys. t warzyw świeżych o wartości 75,9 mln EUR. W stosunku do stycznia 2016 r. import warzyw świeżych zmniejszył się o 13%, ale jego wartość wzrosła o 45%. Spadek wolumenu przywozu wynikał ze zmniejszenia zakupu kapusty białej o 97%, marchwi o 63%, cebuli o 40%, pomidorów o 3% i ogórków o 2%. Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 20,8 tys. t, a jego wartość 21,4 mln EUR. Względem stycznia 2016 r. kontyngent przywozu przetworów warzywnych zwyżkował o 14%, a jego wartość o 4%. Więcej zaimportowano głównie koncentratu pomidorowego o 18%, mrożonek o 14% i marynat o 6%.
W styczniu br., saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było ujemne i wyniosło 43,5 mln EUR. Zarejestrowano ujemne saldo w obrocie świeżymi warzywami - 62,6 mln EUR, a dodatnie w obrocie przetworami warzywnymi - 19,1 mln EUR. W porównaniu ze styczniem ub.r. deficyt w handlu zagranicznym wzrósł o 29,2 mln EUR.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 4(314) foto: Gospodarz.pl/DK
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny zbóż na giełdach towarowych (07.04.2024)
-
Na świecie produkty mleczarskie drożały w marcu szósty miesiąc z rzędu