BIEŻĄCE NOTOWANIA




Jakość handlowa świeżych owoców i warzyw


Dodano: 09.06.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Objęto nią 78 podmiotów działających na początkowych etapach łańcucha dystrybucji.

Jakość handlowa świeżych owoców i warzyw

Jesteś w kategorii wiadomości:


Skontrolowano 501 partii, w tym głównie krajowych jabłek i warzyw korzeniowych oraz gatunków pochodzących z innych krajów (np. owoców cytrusowych, kiwi, pomidorów i papryki).
 
Cechy fizyczne

Wymagań określonych w normach handlowych nie spełniały 3 partie (0,6%). Niezgodności dotyczyły wielkości i deklarowanej klasy jakości, uszkodzeń i wad, nadmiernego zawilgocenia oraz objawów pleśni.

 
Znakowanie

Zakwestionowano oznakowanie 65 partii (13%). Ponadto w przypadku 28 partii (5,6%) stwierdzono nieprawidłowości w dokumentach towarzyszących. Kontrolowane partie kwestionowano przede wszystkim ze względu na całkowity brak oznakowania.

źródło: Gospodarz.pl/IJHARS foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: owoce warzywa owoce cytrusowe kiwi pomidory papryka pleśń




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl