BIEŻĄCE NOTOWANIA




Kolejne spadki cen olejów i tłuszczów


Dodano: 21.08.2014

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jak wynika z informacji zebranych przez Bank BGŻ, indeks światowych cen olejów i tłuszczów od kwietnia bieżącego roku wykazuje tendencje spadkowe.

Kolejne spadki cen olejów i tłuszczów

Jesteś w kategorii wiadomości:


Indeks światowych cen olejów i tłuszczów

W lipcu bieżącego roku indeks światowych cen żywności wyniósł ok. 181 pkt. (oznacza to, że w miesiącu tym przeciętne ceny olejów i tłuszczów były o 81% wyższe od średniej z lat 2002-2004). W stosunku do czerwca wartość indeksu obniżyła się o blisko 8 pkt. (4,1%). Z kolei w porównaniu z lipcem 2013 r. była niższa o blisko 6 pkt. (3%).

Spadek cen oleju sojowego i palmowego

Do spadku wartości indeksu w największym stopniu przyczyniły się przede wszystkim obniżki cen oleju sojowego i palmowego. W kierunku niższych cen oleju sojowego oddziaływały m.in. oczekiwania co do rekordowo wysokich zbiorów soi w Stanach Zjednoczonych oraz duża dostępność surowca z Ameryki Południowej. Z kolei do spadku cen oleju palmowego przyczyniła się aprecjacja waluty malezyjskiej oraz mniejszy popyt importowy.

Spadek cen oleju rzepakowego i słonecznikowego

Eksperci Banku BGŻ zwracają uwagę, że w lipcu taniały również: olej rzepakowy i słonecznikowy, na co wpływ miały prognozy dosyć wysokich zbiorów.

źródło: Gospodarz.pl/Bank BGŻ, foto: sxc.hu


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl