BIEŻĄCE NOTOWANIA




Kolejny wzrost cen żywności na świecie (marzec 2014)


Dodano: 17.04.2014

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jak podała FAMMU/FAPA, w marcu bieżącego roku indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 212,8 pkt osiągając poziom o 2,3% wyższy w stosunku do lutego, tj. o 4,8 pkt procentowe).

Kolejny wzrost cen żywności na świecie (marzec 2014)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Poziom cen żywności w marcu bieżącego roku był najwyższy spośród notowanych od maja 2013 roku. Niemniej w skali roku indeks był o 0,9% niższy.
 
Do głównych czynników decydujących o marcowym wzroście cen eksperci zaliczają niekorzystne warunki pogodowe w Stanach Zjednoczonych i Brazylii na terenach upraw zbóż i roślin oleistych oraz napiętą sytuację geopolityczną w regionie Morza Czarnego.
 
W analizowanym okresie zaobserwowano wzrost cen prawie wszystkich towarów wchodzących w skład indeksu FAO, z wyjątkiem artykułów mleczarskich. W przypadku przetworów mlecznych odnotowano po raz pierwszy od czterech miesięcy spadek notowań – o 2,5% m/m.
 
Na rynku światowym ceny najbardziej wzrosły w obrębie cen cukru (o 7,9%) oraz zbóż (o 5,2%), a także olejów roślinnych (o 3,5%). Notowania mięsa zmniejszyły się w nieznacznie mniejszym stopniu – o 1,5% do 185 pkt. Ze względu na suszę w Australii oraz USA, najbardziej podrożała wołowina. Ceny wieprzowiny wzrosły po części ze względu na obawy związane z epidemią biegunki świń w Stanach Zjednoczonych. Z kolei notowania mięsa drobiowego i owczego były w marcu tylko nieznacznie wyższe niż przed miesiącem.

źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: zboża cukier przetwory mleczarskie artykuły żywność ceny żywności indeks cen FAO oleje roślinne Australia Stany Zjednoczone




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl