BIEŻĄCE NOTOWANIA




Konsumpcja wołowiny rośnie


Dodano: 10.07.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W Polsce poziom konsumpcji wołowiny jest mniejszy niż średnio w UE. Według szacunków IERiGŻ–PIB w 2018 r. przeciętny mieszkaniec Polski mógł spożyć 3,3 kg mięsa wołowego względem 3,2 kg w 2017 r.

Konsumpcja wołowiny rośnie

Jesteś w kategorii wiadomości:


Jednocześnie konsumpcja wołowiny w UE-28 w 2018 r. mogła wynieść 10–11 kg na osobę, w krajach tzw. starej Unii (UE–15) – 12–13 kg, a w nowych krajach członkowskich (UE–13) – 3–4 kg na osobę.
 
Stopniowa poprawa dochodów ludności oraz zwiększające się pogłowie mięsnych ras bydła, których mięso odznacza się lepszymi właściwościami kulinarnymi będą sprzyjały dalszemu wzrostowi krajowego spożycia mięsa wołowego. W 2019 r., w ocenie IERiGŻ–PIB, może ono wynieść 3,4 kg na mieszkańca.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: wołowina bydło mięso wołowe spożycie wołowiny




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl