- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl
Krajowa produkcja żywca rzeźnego
Jak wynika z danych GUS w 2019 r. w Polsce produkcja żywca rzeźnego ogółem wyniosła ponad 7,1 mln ton, tj. 5,5 mln ton w przeliczeniu na wagę bitą ciepłą i była podobna do notowanej w 2018 r.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Żywca drobiowego wyprodukowano 3,6 mln ton - 2,7 mln ton wbc., czyli więcej o 4,2% niż w 2018 r. Produkcja żywca wieprzowego, w stosunku do 2018 r., uległa zmniejszeniu o 5,4% do 2,4 mln ton - 1,9 mln ton wbc., a żywca wołowego – o 1% do około 1,1 mln ton - 0,6 mln ton wbc. Udział żywca drobiowego w ogólnej produkcji żywca rzeźnego stanowił 50,6%, wieprzowego – 33,7%, wołowego wraz z cielęcym – 15,4%, a pozostałego – 0,3%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)