- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/KOWR, foto: Gospodarz.pl
Krajowe spożycie drobiu
Bilansowe spożycie mięsa drobiowego w Polsce w 2017 r. zostało ocenione na 30 kg na mieszkańca względem 29,2 kg na mieszkańca w 2016 r., co oznacza wzrost o 2,7%.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Czynnikami sprzyjającymi zwiększeniu się spożycia był stosunkowo niski poziom cen drobiu, mniejsza konsumpcja mięsa wieprzowego, wzrost dochodów realnych sektora gospodarstw domowych oraz wolniejsze tempo zwyżki cen detalicznych niż w przypadku mięsa czerwonego.
Jak wynika z danych GUS w 2017 r. wskaźnik zwiększenia się cen detalicznych dla mięsa drobiowego wyniósł 2,1%, podczas gdy dla mięsa wieprzowego i wołowego odpowiednio 8,6% i 2,9%. Szacuje się, że w 2018 r. bilansowe spożycie mięsa drobiowego może się wzrosnąć o 0,5 kg do 30,5 kg na mieszkańca. Zwyżce konsumpcji będzie sprzyjać rosnąca produkcja krajowa oraz przewidywany niski poziom cen detalicznych drobiu.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR, foto: Gospodarz.pl
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Rynek mięsa w Polsce (31.03.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny zbóż w skupie (31.03.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny zbóż na giełdach towarowych (31.03.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (31.03.2024)
-
Produkcja przetworów mlecznych