BIEŻĄCE NOTOWANIA




Lepsza sytuacja na rynku wołowiny w I kw. 2017 r.


Dodano: 18.05.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W pierwszym kwartale 2017 r. wzrosły ceny bydła. Zakupiono też o 4,2% więcej bydła w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego (103,5 tys. ton ż. w.), a w przedsiębiorstwach przemysłu mięsnego zatrudniających 50 i więcej pracowników wytworzono 48,5 tys. ton wołowiny, tj. o 7,8% więcej niż przed rokiem.

Lepsza sytuacja na rynku wołowiny w I kw. 2017 r.

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny skupu bydła w Polsce

Jak wynika z danych przekazanych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarski Żywnościowej w majowym Rynku Rolnym, średnia cena skupu bydła była wyższa niż w pierwszym kwartale 2016 r. o około 6,9% i wynosiła 6,23 zł/kg, a w marcu o 12,5% wyższa niż przed rokiem ( 6,19 zł/kg). Średnie ceny skupu młodego bydła wzrosły w tym czasie o 12% do 6,38 zł/kg w. ż. Zwiększenie cen skupu żywca wołowego, przy niskich cenach pasz doprowadził do poprawy relacji cen żywiec: mieszanka B2 dla opasów. Relacja ta była korzystniejsza we wszystkich miesiącach I kwartału br. niż w analogicznych miesiącach 2016 r.

Ceny skupu bydła a regionalizacja

Utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen skupu bydła oraz cen sprzedaży ćwierci z byków do lat dwóch i krów. W trzecim tygodniu kwietnia 2017 r., tak jak dotychczas, najniższe ceny skupu bydła zanotowano w regionie północnym (5,63 zł/kg), a najwyższe w regionie południowym (6,28 zł/kg). Ceny ćwierci z krów i byków były najtańsze w regionie południowym (10 201 zł/tonę i 11 871 zł/tonę), natomiast ceny ćwierci z byków do dwóch lat i krów były najwyższe w regionie północnym 12 771 zł/tonę i 10 692 zł/tonę).

Ceny detaliczne mięsa wołowego i cielęcego

Według Doroty Pasińskiej z IERiGŻ na poziomie detalu od stycznia do marca 2017 r. mięso wołowe zdrożało średnio o 1,7%, a cielęce o 1,5%. W marcu 2017 r. w porównaniu z poprzednim miesiącem przeciętna cena detaliczna wołowiny była wyższa średnio o 0,69%, ceny cielęciny prawie nie zmieniły się, mięso wieprzowe staniało o 0,8%, a drobiowe zdrożało o prawie 3,0%. Ceny detaliczne wyrobów zmieniły się nieznacznie. Spośród asortymentów monitorowanych przez GUS zdrożał tylko szponder (mięso wołowe z kością) z 18,85 do 18,94 zł/kg oraz rostbef i antrykot z 26,81 do 26,95 zł/kg, mięso wołowe bez kości z udźca z 32,88 do 32,91 zł/kg, podczas gdy ceny mięsa cielęcego bez kości spadły z 47,39 do 47,14 zł/kg, a mięsa cielęcego z kością z 28,57 do 28,44 zł/kg.

Ubój bydła

Liczba ubitych sztuk bydła wzrosła w pierwszych dwóch miesiącach 2017 r. o ponad 1% (do 279,8 tys. szt.) na co złożyło się zwiększenie ubojów byków o 3,4%, jałówek o 5,9% i spadku ubojów krów o 2,2% oraz cieląt o 19,9%. Podobnie jak przed rokiem największy udział wśród ubitych sztuk bydła miały byki (49,9%), a następnie krowy (ok. 30,6%), choć udział tych ostatnich spadł o 1 pkt proc., co może zwiastować spowolnienie przeciętnej stopy redukcji pogłowia krów mlecznych. Mniejszy udział w ubojach miały jałówki 15,9% i cielęta 3,5%. 

źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 5 (315), foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: wołowina bydło żywiec wołowy żywiec cielęcy ceny bydła Dorota Pasińska mięso wołowe ceny wołowiny Polska ceny skupu bydła ceny mięsa wołowego ubój bydła ceny detaliczne mięsa wołowego




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl