- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl
Minimalnie większa konsumpcja drobiu
W 2018 r. odnotowano nieznaczny wzrost bilansowego spożycia mięsa drobiowego.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Zgodnie z oceną IERiGŻ-PIB w 2018 r. bilansowa konsumpcja mięsa drobiowego zwiększyła się do 27,8 kg na mieszkańca z 27,6 kg w 2017 r., a więc o 0,7%. Jednocześnie bilansowe spożycie wieprzowiny wzrosło o 4,7%, a wołowiny o 1%.
Wolno rosnąca konsumpcja mięsa drobiowego spowodowana była sporym tempem zwyżki cen detalicznych drobiu o 3,9%, przy spadku cen detalicznych konkurencyjnego mięsa wieprzowego o 1,8%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Rynek mięsa w Polsce (31.03.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny zbóż w skupie (31.03.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny zbóż na giełdach towarowych (31.03.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (31.03.2024)
-
Produkcja przetworów mlecznych