BIEŻĄCE NOTOWANIA




Mniejsza opłacalność drobiu w IV kwartale 2018 r.


Dodano: 11.01.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Ceny żywca drobiowego w 2018 r. były, według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, większe o 3,4% w odniesieniu do 2017 r.

Mniejsza opłacalność drobiu w IV kwartale 2018 r.

Jesteś w kategorii wiadomości:


W drugim i trzecim kwartale ceny te były wyższe aż o 5,4%, a w pierwszej połowie 2018 r. przychody firm z sektora przetwarzania i konserwowania mięsa z drobiu zwiększyły się o 13,1%. W wyniku zwyżki cen optymizm producentów znacznie się poprawił, jednak ostatni kwartał 2018 r. może zwiastować zmiany na rynku.
 
Cena żywca w IV kwartale 2018 r., według danych MRIRW, wyniosła 3,33 zł za kg, a więc o 2,2% mniej niż w tym samym czasie wcześniejszego roku. Wielu producentów zastanawia się, co powoduje zmiany, gdyż ceny w ostatnim kwartale były o 11,9% niższe w porównaniu do ceny w czwartym kwartale w latach 2014-2018. Jednocześnie w 2016 r. miał miejsce bardzo podobna obniżka ceny.
 
Jednym z ważnych czynników kształtującym cenę jest eksport. Według danych MRIRW wysyłka mięsa drobiowego z Polski w pierwszych dziesięciu miesiącach 2018 r. wzrosła o 13,7% w ujęciu ilościowym oraz o 17,8% wartościowym. Jednocześnie wywóz we wrześniu był o 2,8% niższy niż rok wcześniej, przy zwyżce wartości eksportowanego mięsa o 4,8%.
 
Wrzesień był początkiem spadków cen, pomimo że w październiku wielkość wysyłki zwiększyła się o 17,7% w relacji rocznej, a wartość wywozu o 12,4%. Wzrost popytu krajowego był dużo mniejszy niż w przypadku eksportu – według szacunków IERGŻ spożycie mięsa drobiowego ma pozostać w 2018 r. na tym samym poziomie co w 2017 r. – 27,8 kg na mieszkańca.
 
Jednocześnie podaż żywca drobiowego w Polsce stale rośnie. Według danych GUS, wylęgi kurcząt brojlerów były w 3 pierwszych kwartałach 2018 roku o 7,4% wyższe w porównaniu do tego samego okresu 2017 r. Największe wzrosty wylęgów w stosunku do poprzedniego roku odnotowano w marcu o 12,8% oraz w lipcu o 12,2%. Wylęgi we wrześniu były o 5,8% większe w odniesieniu do analogicznego okresu wcześniejszego roku. Wzrost wylęgów, a co za tym idzie podaży żywca drobiowego, może powodować spadek cen.
 
Zmiany cen pasz także istotnie wpłynęły na rentowność produkcji – według danych MRIRW cena mieszanek pełnoporcjowych dla kurcząt brojlerów była w październiku 2018 r. o 10,2% wyższa niż rok wcześniej w tym samym okresie. W wyniku zmian cen, relacja cen żywca do cen pasz wyniosła w październiku 2018 r. 2,35, tj. o 11,9% mniej niż rok wcześniej. Jest to najniższa wartość od początku 2013 r.

źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas foto: iStock

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: drób mięso drobiowe żywiec drobiowy ceny drobiu produkcja drobiu




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl