- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
Zaobserwowano przy tym spadek zbiorów wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych. Jedynie na plantacjach nawadnianych plony były zadowalające. Największa obniżka zbiorów dotyczyła ogórków o 9%, kapusty o 8%, marchwi o 7% oraz kalafiorów i buraków ćwikłowych po 6%, a najmniejszy pomidorów o 5%.
Przebieg pogody we wrześniu i w październiku minionego roku sprzyjał zwłaszcza lepszemu plonowaniu późnych odmian kapusty, kalafiorów i brokułów. Wśród warzyw gruntowych najwięcej zebrano kapusty – 0,8 mln ton, marchwi - 0,7 mln ton i cebuli – 0,5 mln ton.
Ceny skupu podstawowych gatunków warzyw były w większości większe niż w 2018 r. Za 1 dt kapusty płacono więcej o 90,5% do 136 zł, cebuli o 49,4% do 160 zł i buraków o 28,1% do 47 zł. Wyższe niż w 2018 r. były także ceny pomidorów o 10% do 192 zł/dt, a także ogórków o 9,3% do 211 zł/dt. Niższe niż przed rokiem były ceny marchwi o 1,4% do 53 zł/dt i pozostałych warzyw, tj. m.in. pietruszki, brukselki, kukurydzy cukrowej o 3,4% do 143 zł/dt.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto: pixabay.com
Mniejsza produkcja warzyw gruntowych
Produkcja warzyw gruntowych, ze względu na długotrwałą suszę, notowaną już od wiosny, a więc była mniejsza o 6% niż w 2018 r. i wyniosła 3,8 mln ton.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Zaobserwowano przy tym spadek zbiorów wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych. Jedynie na plantacjach nawadnianych plony były zadowalające. Największa obniżka zbiorów dotyczyła ogórków o 9%, kapusty o 8%, marchwi o 7% oraz kalafiorów i buraków ćwikłowych po 6%, a najmniejszy pomidorów o 5%.
Przebieg pogody we wrześniu i w październiku minionego roku sprzyjał zwłaszcza lepszemu plonowaniu późnych odmian kapusty, kalafiorów i brokułów. Wśród warzyw gruntowych najwięcej zebrano kapusty – 0,8 mln ton, marchwi - 0,7 mln ton i cebuli – 0,5 mln ton.
Ceny skupu podstawowych gatunków warzyw były w większości większe niż w 2018 r. Za 1 dt kapusty płacono więcej o 90,5% do 136 zł, cebuli o 49,4% do 160 zł i buraków o 28,1% do 47 zł. Wyższe niż w 2018 r. były także ceny pomidorów o 10% do 192 zł/dt, a także ogórków o 9,3% do 211 zł/dt. Niższe niż przed rokiem były ceny marchwi o 1,4% do 53 zł/dt i pozostałych warzyw, tj. m.in. pietruszki, brukselki, kukurydzy cukrowej o 3,4% do 143 zł/dt.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto: pixabay.com
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Na świecie produkty mleczarskie drożały w marcu szósty miesiąc z rzędu
-
Ceny jaj w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny rzepaku i produktów jego przerobu (07.04.2024)
-
Ceny skupu świń rzeźnych (07.04.2024)
-
Ceny przetworów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny drobiu w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (31.03.2024)