- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 5(339), foto: Gospodarz.pl/MP
Mniejsza produkcja wieprzowiny
W krótkookresowej prognozie Komisja Europejska szacuje, że w 2019 r., w odniesieniu do 2018 r. zmiany produkcji wieprzowiny w UE-28 będą nieznaczne, przy czym w 2019 r. produkcja może być niższa o 4 tys. t.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Eksport wieprzowiny do krajów trzecich może być jednak wyższy o 241 tys. t. W efekcie ubytek mięsa wieprzowego po stronie podaży wyniesie 245 tys. t, co przyczyni się do zwyżki cen i obniżki konsumpcji.
Komisja Europejska szacuje, że spożycie wieprzowiny w UE-28 może się obniżać z 32,6 kg w wadze detalicznej do 32,2 kg, a więc do poziomu z 2016 r.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 5(339), foto: Gospodarz.pl/MP
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny jaj w Polsce (17.03.2024)
-
Ceny rzepaku i produktów jego przerobu (17.03.2024)
-
Ceny skupu świń rzeźnych (17.03.2024)
-
Ceny przetworów mlecznych w Polsce (17.03.2024)
-
Ceny serów w Polsce (17.03.2024)
-
Ceny drobiu w Polsce (17.03.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (10.03.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (10.03.2024)