- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto: pixabay.com
Mniejsze zbiory warzyw gruntowych
W tym sezonie siewy warzyw do gruntu w niektórych rejonach były nieco opóźnione, a wschody nierównomierne. Deficyt wody w glebie po zimie nie sprzyjał początkowej wegetacji większości gatunków warzyw gruntowych.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Brak opadów deszczu w kwietniu, a także występujące w tym czasie wysokie temperatury powietrza pogłębiły ten stan, powodując na wielu plantacjach zahamowanie kiełkowania warzyw i konieczność dokonania powtórnych siewów.
Warunki wilgotnościowe poprawiły się w maju, ale z kolei chłody ograniczały wzrost roślin. W czerwcu ekstremalnie wysokie temperatury powietrza oraz brak opadów przyczyniły się do zahamowania przyrostu masy biologicznej warzyw. Sytuację poprawiły dopiero opady deszczu jakie wystąpiły w pierwszej dekadzie lipca. W związku z tym, plony szczególnie dla wczesnych odmian warzyw będą mniejsze, a plony odmian późniejszych będą uzależnione od dalszego przebiegu warunków pogodowych. Na plantacjach nawadnianych plonowanie może być podobne do zeszłorocznego.
Na obecnym etapie całkowitą produkcję warzyw gruntowych, tj. zarówno wczesnych i późnych, ocenia się na 3,8 mln t, a więc na poziomie o 9% mniejszym w odniesieniu do roku minionego, jednak o ostatecznej wysokości zbiorów zadecydują warunki dalszej wegetacji. Biorąc pod uwagę obecną sytuację, przewiduje się spadek produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych w porównaniu do poprzedniego sezonu. Tegoroczne zbiory kapusty ocenia się na 0,8 mln t, a kalafiorów na 200 tys. t. Produkcję cebuli prognozuje się na 520 tys. t. Zbiory marchwi oceniono na 670 tys. t, a produkcja buraków została oszacowana na 265 tys. ton. Zbiory pomidorów prognozuje się w wysokości 230 tys. t, a ogórków – 220 tys. ton. Całkowitą produkcję pozostałych gatunków warzyw ocenia się na 840 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto: pixabay.com
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny zbóż na giełdach towarowych (07.04.2024)
-
Na świecie produkty mleczarskie drożały w marcu szósty miesiąc z rzędu