- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/Bronisze/A.K. foto: sxc.hu
Morela pospolita, morela zwyczajna (Prunus armeniaca L.)
Morela należy do rodziny różowatych, pochodzi z Azji (Kirgistan, Chiny, Korea). Gatunek ten należy do roślin ciepłolubnych. Jej kwiaty są białe lub jasno różowe. Owoce moreli są kuliste z charakterystyczną podłużną bruzdą. Skórka owocu od żółtej do intensywnie pomarańczowej, w zależności od odmiany i strefy geograficznej. Miąższ jest soczysty, bardzo aromatyczny, słodki.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Morele zawierają sporo cukrów, ale mają także wiele cennych związków mineralnych (żelazo, bor i potas), witaminy z grupy B oraz C, PP i prowitaminę A, kwasy organiczne.
Owoce moreli są bardzo smaczne i zdrowe. Już zjedzenie 3 sztuk moreli dziennie pokrywa dobowe zapotrzebowanie naszego organizmu na beta karoten.
Morele pomagają leczyć niedokrwistość i wiele schorzeń naczyniowo-sercowych, przyśpieszają proces regeneracji organizmu po przebytym zapaleniu płuc. Są bardzo pomocne w leczeniu osteoporozy, bezsenności, nerwic oraz poprawiają wzrok.
W ich składzie znajdziemy także przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia komórek i zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych. Dzięki zawartości dużej ilości błonnika poprawiają procesy trawienia. Morele nadają się do jedzenia zarówno na surowo jak i przetworzone. Możemy z nich robić kompoty, dżemy, galaretki, wina i likiery. Są świetnym surowcem dla cukierników. Idealne do suszenia. Co ciekawe jadalne są także nasiona moreli, mogą one śmiało zastąpić migdały. Olejek z pestek moreli wykorzystywany jest w przemyśle perfumeryjnym oraz w lecznictwie (podgrzany olejek używany jest do leczenia stanów zapalnych ucha).
W 2019 roku pierwsze notowania cenowe dla moreli rozpoczęły się 18 czerwca, cena kształtowała na poziomie od 5,00 do 7,00 złotych za kilogram, przeciętna 6,00 złotych. W tym roku sezon na morele rozpoczął się o kilka dni później w stosunku do 2019 roku. Pierwsze tegoroczne notowania mamy z 26 czerwca, cena na początku sezonu kształtowała się na poziomie od 7,00 do 11,00 złotych za kilogram (przeciętna 10,00 złotych) w zależności od jakości oferowanego towaru. Aktualnie za kilogram moreli zapłacimy od 4,50 do 8,50, przeciętna cena to 6,50.
źródło: Gospodarz.pl/Bronisze/A.K. foto: sxc.hu
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Rynek mięsa w Polsce (31.03.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny zbóż w skupie (31.03.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny zbóż na giełdach towarowych (31.03.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (31.03.2024)
-
Produkcja przetworów mlecznych