- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 10(344), foto: Gospodarz.pl
Najwięcej drobiu ubija Polska
Najwięcej drobiu, wśród krajów UE, podobnie jak przed rokiem ubija się w Polsce.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Głównymi producentami drobiu w UE jest Wielka Brytania, Hiszpania, Francja, Niemcy i Włochy. Szacuje się, że Polska utrzyma pozycję lidera w produkcji drobiu w UE. Największy udział w produkcji drobiu w UE ma produkcja kurcząt - 83%, a następnie indyków - 13%, kaczek - 3% i pozostałych - 1%.
W okresie styczeń-sierpień 2019 r. skupiono w Polsce 2036,9 tys. t drobiu, a więc o 0,4% mniej niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego, a przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego zatrudniające 50 i więcej pracowników wytworzyły 1817 tys. t mięsa drobiowego , co oznacza wzrost o 3,8%. Średnia cena skupu drobiu wyniosła w tym czasie 3,89 zł/kg i była o 4,6% większa niż w okresie styczeń-sierpień 2018 r.
W sierpniu 2019 r. rentowność produkcji kurcząt, która jest mierzona stosunkiem cen żywiec: mieszanka pełnoporcjowa grower/finisher była mniej korzystna, a w produkcji indyków bardziej korzystna niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 10(344), foto: Gospodarz.pl
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Rynek mięsa w Polsce (31.03.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny zbóż w skupie (31.03.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny zbóż na giełdach towarowych (31.03.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (31.03.2024)
-
Produkcja przetworów mlecznych