BIEŻĄCE NOTOWANIA




Niska rentowność produkcji żywca wieprzowego


Dodano: 03.07.2015

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Według AgraEurope, w ostatnich tygodniach w krajach UE specjalizujących się w produkcji żywca odnotowano nieznaczne zwyżki cen trzody chlewnej. Niemniej nie są one wystarczające by poprawiła się opłacalność produkcji żywca.

Niska rentowność produkcji żywca wieprzowego

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny żywca wieprzowego

Jak wynika z danych KE, w tygodniu 15-21.06.2015 cena żywca w klasie E w UE wyniosła średnio 149,04 EUR/100 kg mpc. Oznacza to prawie 6-procentowy wzrost, tj. 8,29 EUR w czasie pięciu tygodni. W dalszym ciągu jest to jednak mniej o 13% - 22,41 EUR niż przed rokiem.
 
Jak wskazuje AgraEurope, za France Marche du Porc Breton, powodem do utrzymania się cen na stosunkowo niskim poziomie jest znaczna podaż surowca na rynku UE, mniejsza konsumpcja mięsa wieprzowego oraz utrzymanie ograniczeń w wywozie na rynek rosyjski. Nawet obserwowany dynamiczna zwyżka sprzedaży wieprzowiny na rynki pozaunijne nie wpływa znacząco na wzrosty cen.
 
Zdaniem francuskich producentów, przy aktualnej cenie żywca na poziomie 141 EUR/100 kg, nadal ponoszą oni straty. W ich ocenie ceny musiałyby odbić do 150-155 EUR/kg by opłacalność produkcji wróciła do normalnego poziomu.

Jak wskazują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas, pomimo, że w Wielkiej Brytanii różnice w cenie żywca w obrębie roku są niższa, aktualnie za kg żywca płaci się 7% mniej niż przed rokiem, co wynika z mocnego kursu funta do Euro. Jednak w ocenie brytyjskich producentów, jak wskazuje AHDB, ceny w I kw. br. były także poniżej progu rentowności.

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--

Sytuacja na rynku trzody chlewnej w Polsce

Sytuacja producentów żywca w Polsce jest także trudna. W tygodniu 15-21.06.2015 r. za kg żywca płacono średnio 4,61 zł. Oznacza to wprawdzie 11-procentowy – o 0,44 zł wzrost w okresie pięciu tygodni, niemniej producenci żywca nadal otrzymują cenę o 12% niższą od odnotowanej w analogicznym okresie w 2014 r. Biorąc pod uwagę relację cen żywca do cen pasz, która wskazuje na poziom opłacalności produkcji, w czasie pierwszych pięciu miesięcy 2015 r. relacja ta była dosyć niekorzystna. W tym okresie za kg żywca płacono przeciętnie 4,30 zł, a cena paszy grower/finisher wyniosła 1003 zł/t. W wyniku czego stosunek ten była na poziomie 4,29 w porównaniu do 4,49 notowanego w analogicznym czasie w 2014 r. Wskazuje to, podobnie jak w innych krajach UE, na niekorzystną relację producentów żywca i znajduje odzwierciedlenie w trudnościach finansowych zaobserwowanych przez wielu producentów.

Ceny wieprzowiny powinny wzrosnąć

Niemniej jednak, według prognoz KE produkcja wieprzowiny w tym roku powinna zwiększyć się o 1,2% do poziomu 23 mln t. Wzrost ten będzie napędzany przede wszystkim przez Hiszpanię, gdzie według danych Eurostat pogłowie trzody chlewnej w grudniu 2014 r. było wyższe o 4,2% do 26,6 mln szt. Znajduje to już odzwierciedlenie w wielkości ubojów. W I kw. br. w Hiszpanii była ona o 8-procent większa niż przed rokiem, co oznacza ubój 900 tys. zwierząt więcej w ujęciu rocznym.
 
Prognozy te wskazują na utrzymanie się cen żywca w UE na relatywnie niskim poziomie w II połowie 2015 r.
 

źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: wieprzowina mięso wieprzowe żywiec wieprzowy Unia Europejska Polska trzoda chlewna rynek trzody chlewnej produkcja trzody chlewnej ceny wieprzowiny rentowność produkcji trzody chlewnej rentowność produkcji wieprzowiny




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl