BIEŻĄCE NOTOWANIA




Produkcja drobiu w Polsce


Dodano: 12.01.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Czynnikiem stymulującym zwiększenie się produkcji drobiu w Polsce jest zapotrzebowanie eksportowe, głównie ze strony krajów Unii Europejskiej, a także krajów trzecich.

Produkcja drobiu w Polsce

Jesteś w kategorii wiadomości:


Popyt na polski drób jest efektem powstania luki podażowej na rynku unijnym w wyniku ograniczenia przywozu drobiu brazylijskiego. W pierwszej połowie 2018 r. uboje drobiu w Polsce zwiększyły się o 5%, a cały przyrost produkcji został przeznaczony na wywóz.
 
W drugim półroczu 2018 r. szacowane jest nieznaczne spowolnienie tempa zwyżki produkcji mięsa drobiowego w Polsce. Wolniejsze tempo wzrostu produkcji wynika z wysokiego wykorzystania mocy produkcyjnych oraz z przemian strukturalnych w przemyśle drobiarskim. Zgodnie z prognozą IERiGŻ – PIB w całym 2018 r. tempo wzrostu produkcji drobiarskiej w Polsce będzie wyższe niż w roku 2017 i wyniesie 5%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: drób produkcja drobiu mięso drobiowe żywiec drobiowy




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl