- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl
Produkcja drobiu w Polsce
Czynnikiem stymulującym zwiększenie się produkcji drobiu w Polsce jest zapotrzebowanie eksportowe, głównie ze strony krajów Unii Europejskiej, a także krajów trzecich.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Popyt na polski drób jest efektem powstania luki podażowej na rynku unijnym w wyniku ograniczenia przywozu drobiu brazylijskiego. W pierwszej połowie 2018 r. uboje drobiu w Polsce zwiększyły się o 5%, a cały przyrost produkcji został przeznaczony na wywóz.
W drugim półroczu 2018 r. szacowane jest nieznaczne spowolnienie tempa zwyżki produkcji mięsa drobiowego w Polsce. Wolniejsze tempo wzrostu produkcji wynika z wysokiego wykorzystania mocy produkcyjnych oraz z przemian strukturalnych w przemyśle drobiarskim. Zgodnie z prognozą IERiGŻ – PIB w całym 2018 r. tempo wzrostu produkcji drobiarskiej w Polsce będzie wyższe niż w roku 2017 i wyniesie 5%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Na świecie produkty mleczarskie drożały w marcu szósty miesiąc z rzędu
-
Ceny jaj w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny rzepaku i produktów jego przerobu (07.04.2024)
-
Ceny skupu świń rzeźnych (07.04.2024)
-
Ceny przetworów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny drobiu w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (31.03.2024)