BIEŻĄCE NOTOWANIA




Produkcja żywca drobiowego


Dodano: 31.07.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Produkcja żywca drobiowego w 2016 r. wyniosła 3201,4 tys. ton i była większa o 12,7% w odniesieniu do poprzedniego roku. W przeliczeniu na wagę mięsa (tzw. waga bita ciepła) produkcja wyniosła 2241,0 tys. ton.

Produkcja żywca drobiowego

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny skupu żywca drobiowego wahały się w ciągu 2016 roku. W styczniu 2016 r. za 1 kg płacono w skupie 3,64 zł, tj. o 6,9% mniej niż w styczniu 2015 r., w marcu – o 7,3% do 3,69 zł, w czerwcu – o 7,4% do 3,75 zł, we wrześniu – o 7,9% do 3,72 zł, a w grudniu – o 4,9% do 3,53 zł. Średnio w 2016 r. za 1 kg żywca drobiowego płacono 3,68 zł, czyli o 6,5% mniej niż przed rokiem.
 
Według GUS, w 2016 r. w ogólnej produkcji żywca rzeźnego największy był udział żywca drobiowego - 48,3%, wieprzowego - 36,4%, a także wołowego - 14,7%. Udział pozostałych gatunków żywca rzeźnego, tj. cielęcego, baraniego, końskiego, króliczego i koziego w sumie wynosił 0,6%.
 
W 2016 r. w porównaniu z poprzednim rokiem w ogólnej produkcji żywca rzeźnego wzrósł udział żywca drobiowego o 2,2 p. proc., a zmniejszył się żywca wołowego o 0,2 p. proc., wieprzowego o 1,8 p. proc. i cielęcego o 0,1 p. proc. Udział pozostałych gatunków żywca rzeźnego, tj. baraniego, końskiego, króliczego i koziego kształtował się w granicy sprzed roku.
 
W 2016 r. produkcja jaj kurzych wynosiła 10599,6 tys. ton i była większa o 1,2% w porównaniu do poprzedniego roku. Przy czym produkcja jaj kurzych wylęgowych wzrosła o 6,7%, natomiast produkcja jaj kurzych konsumpcyjnych utrzymała się na zbliżonym poziomie jak w 2015 r. Średnia wydajność jaj od jednej kury ogółem wynosiła 219 sztuk. Jednocześnie odnotowano zwyżkę średniorocznego pogłowia kur niosek o 6,5%.

źródło: Gospodarz.pl/GUS foto: Gospodarz.pl/MP

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: jaja jaja kurze drób mięso drobiowe drób




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl