BIEŻĄCE NOTOWANIA




Regionalne zróżnicowanie cen mięsa wołowego


Dodano: 04.12.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen skupu bydła oraz cen sprzedaży ćwierci z byków do lat dwóch i krów.

Regionalne zróżnicowanie cen mięsa wołowego

Jesteś w kategorii wiadomości:


W trzecim tygodniu października 2018 r., tak jak do tej pory, najmniejsze ceny skupu notowano w regionie północnym - 6,00 zł/kg, a najwyższe w regionie południowym - 6,84 zł/kg.
 
Ćwierci z krów i byków były najtańsze w regionie centralnym i wynosiły odpowiednio 10 810 zł/t i 13 534 zł/t, z kolei ceny ćwierci z byków do dwóch lat i krów były największe w regionie północnym, a więc były w granicy odpowiednio 13 896 zł/t i 11 508 zł/t.
 
W okresie styczeń-wrzesień 2018 r. w skali roku mięso wołowe zdrożało w detalu o 3,2%, a cielęce o 2,8%. Ceny detaliczne różnych rodzajów mięsa wołowego zmieniły się minimalnie.
 
We wrześniu 2018 r. w porównaniu z grudniem 2017 r. spośród asortymentów monitorowanych przez GUS zdrożał szponder, czyli mięso wołowe z kością z 19,49 do 20,00 zł/kg, rostbef i antrykot z 27,98 do 28,54 zł/kg, mięso cielęce z kością z 29,31 do 29,80 zł/kg, mięso cielęce bez kości z 48,29 do 49,75 zł/ kg i mięso wołowe bez kości z udźca z 33,63 do 33,92 zł/kg.

źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 11(333) foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: wołowina mięso wołowe szponder rostbef antrykot mięso cielęce




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl