BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (02.09.2018)


Dodano: 13.09.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Od czterech tygodni na krajowym rynku notowana jest zwyżka cen zakupu żywca wieprzowego. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (02.09.2018)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 27.08 – 2.09.2018 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną krajowi dostawcy otrzymywali 5,02 zł/kg względem 5,01 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była o 10% większa niż przed miesiącem, ale o 9% mniejsza niż w porównywalnym tygodniu 2017 r.
 
Zwyżkowa tendencja cen żywca wieprzowego utrzymuje się też na rynku unijnym. Na przełomie sierpnia i września br. w UE za świnie rzeźne klasy E płacono 152,27 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej w odniesieniu do 151,93 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen o 6% wyższy niż przed miesiącem, ale o 11% niższy niż przed rokiem. Cena wieprzowiny w Polsce wyrażona w walucie unijnej wynosiła 153,76 EUR/100 kg i była o 1% większa od ceny w UE.
 
Krajowe ceny prosiąt
 
Na krajowych targowiskach ceny prosiąt, pomimo tygodniowych wahań, wykazują zniżkę i od maja br. kształtują się w granicy mniejszej niż przed rokiem. W dniach 27.08 – 2.09.2018 r. za jedno prosię płacono 176,14 zł, czyli o 3% mniej niż w poprzednim tygodniu, a więc mniej o 1% niż przed miesiącem oraz o 11% niż w analogicznym czasie 2017 r.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
Na przełomie sierpnia i września br. za półtusze wieprzowe sprzedawano po 7,34 zł/kg, a więc o 0,02 zł/kg drożej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena półtusz była o 10% większa niż przed miesiącem, ale o 7% mniejsza niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
Zakłady mięsne kupowały żywiec wołowy po 6,75 zł/kg w odniesieniu do 6,76 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena bydła była wyższa o 1% niż przed miesiącem i o 3% niż w tym samym okresie minionego roku.
 
W UE ceny żywca wołowego od początku sierpnia br. są w miarę stabilne. W dniach 27.08 – 2.09.2018 r. za bydło rzeźne klasy R3 unijni dostawcy otrzymywali 371,19 EUR/100 kg. Był to poziom cen podobny do notowanego tydzień i miesiąc wcześniej, ale o 2% mniejszy niż przed rokiem. Cena polskiej wołowiny wyrażona w walucie unijnej wyniosła 335,76 EUR/100 kg i była niższa o 10% od średniej ceny w UE oraz od cen otrzymywanych w krajach będących głównymi unijnymi producentami wołowiny.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
Na przełomie sierpnia i września 2018 r. kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 13,73 zł/kg, czyli o 0,02 zł/kg drożej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena ćwierćtusz wołowych wyższa była niż przed miesiącem o 2% oraz o 5% niż rok wcześniej.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W krajowych zakładach drobiarskich nadal utrzymują się wysokie ceny zakupu kurcząt. W dniach 27.08 – 2.09.2018 r. za kurczęta brojlery, podobnie jak w poprzednim tygodniu, płacono 3,74 zł/kg, tj. więcej o 1% niż przed miesiącem. Cena indyków wynosiła 4,93 zł/kg i była wyższa o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku kurczęta podrożały o 9%, a indyki potaniały o 3%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
Za tuszki kurcząt zakłady drobiarskie uzyskiwały 6,02 zł/kg, a więc o 3% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 1% więcej niż przed miesiącem. Tuszki indyków zbywano po 7,94 zł/kg, czyli o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. Tuszki kurcząt były o 11% droższe niż przed rokiem, a tuszki indyków – o 6% tańsze.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/MP

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl