BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (04.03.2018)


Dodano: 15.03.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Od początku lutego br. w krajowym skupie drożeje żywiec wieprzowy. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (04.03.2018)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 26.02 – 4.03.2018 r. w zakładach mięsnych, objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW dostawcy za 1 kg trzody chlewnej uzyskiwali 4,76 zł, czyli o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 14% więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena żywca wieprzowego była tylko o 1% niższa.
 
Od czterech tygodni wieprzowina drożeje też w UE. Na przełomie lutego i marca br. za 100 kg żywca wieprzowego klasy E (w masie poubojowej schłodzonej) unijnym dostawcom płacono 148,50 EUR. Było to więcej o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 11% niż przed miesiącem, ale o 3% mniej niż w porównywalnym tygodniu 2017 r.
 
Cena żywca wieprzowego tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 150,02 EUR/100 kg, o 1% wyższym od średniej w UE. W stosunku do poprzedniego tygodnia żywiec podrożał w dziewiętnastu krajach UE, m.in. w Niemczech o 2,9%, Hiszpanii o 3,2%, Holandii o 3,4%. Spadek cen odnotowano w Wielkiej Brytanii o 0,2%, Szwecji o 1% i Bułgarii o 4%.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
Zwyżka cen mięsa wieprzowego notowana jest także w krajowym zbycie. Na przełomie lutego i marca br. półtusze wieprzowe sprzedawano po 6,87 zł/kg, czyli drożej o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 12% niż w końcu stycznia br. Był to jednak poziom o 1% niższy niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W krajowym skupie od początku lutego br. tanieje bydło rzeźne. Tempo obniżki cen jest jednak umiarkowane. W dniach 26.02 – 4.03.2018 r. krajowym dostawcom za żywiec wołowy płacono 6,82 zł/kg, a zatem mniej o 0,04 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż przed miesiącem. W porównaniu do cen sprzed roku żywiec wołowy był jednak o 5% droższy.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W dniach 26.02 – 4.03.2018 r. br. krajowe zakłady sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 13,84 zł/kg, czyli więcej o 2% niż tydzień wcześniej. Jednocześnie był to poziom wyższy o 1% niż przed miesiącem oraz o 8% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
Na przełomie lutego i marca na rynku krajowym notowana była dalszy zwyżka cen kurcząt. Za kurczęta brojlery dostawcy otrzymywali 3,42 zł/kg, tj. o 0,02 zł/kg więcej niż w poprzednim tygodniu. Kurczęta były też droższe o 3% niż miesiąc i rok wcześniej. Za indyki, podobnie jak w poprzednim tygodniu, płacono 4,66 zł/kg. Było to mniej o 2% niż przed miesiącem oraz o 7% przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 26.02 – 4.03.2018 r. w zakładach drobiarskich znacząco podrożały zarówno tuszki kurcząt, jak i indyków. Tuszki kurcząt sprzedawano po 5,70 zł/kg, a tuszki indyków po 8,00 zł/kg, w obu przypadkach drożej o 5% niż tydzień wcześniej oraz odpowiednio o 6% i 1% niż na przełomie stycznia i lutego br. W stosunku do notowań sprzed roku cena tuszki kurcząt była wyższa o 7%, a tuszki indyków – o 4% niższa.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl