- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl
Rynek mięsa w Polsce (06.01.2019)
Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Ceny zakupu żywca wieprzowego
W dniach 31.12.2018 – 6.01.2019 r. na rynku krajowym (według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) za żywiec wieprzowy dostawcy otrzymywali 4,09 zł/kg, czyli o 2% mniej niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem. Był to poziom cen o 6,5% mniejszy od uzyskanego w analogicznym okresie 2018 r.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W pierwszym tygodniu stycznia 2019 r. w krajowych zakładach mięsnych półtusze wieprzowe zbywano po 6,31 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem oraz o 3% niż na początku stycznia 2018 r.
Ceny zakupu żywca wołowego
W dniach 31.12.2018 – 6.01.2019 r. cena żywca wołowego pozostała niezmienna w stosunku do poprzedniego notowania i wynosiła 6,68 zł/kg. Był to poziom cen wyższy o 0,4% niż miesiąc wcześniej, ale niższy o 1% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wołowego
Na początku stycznia 2019 r. zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 13,61 zł/kg względem 13,62 zł/kg w poprzednim notowaniu i na początku grudnia 2018 r. W stosunku do cen otrzymywanych przed rokiem ćwierci wołowe były tańsze o 2%.
Ceny zakupu żywca drobiowego
Utrzymująca się od września 2018 r. obniżka ceny zakupu kurcząt w pierwszym tygodniu stycznia 2019 r. uległa wyhamowaniu. W dniach 31.12.2018 – 6.01.2019 r. za kurczęta brojlery dostawcom płacono 3,18 zł/kg w porównaniu do 3,17 zł/kg. Był to poziom cen niższy o 1% niż przed miesiącem i o 5% niż przed rokiem. Cena zakupu indyków wyniosła 5,61 zł/kg i była mniejsza o 1% niż tydzień i miesiąc wcześniej, ale większa o 14% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W pierwszym tygodniu stycznia 2019 r. w krajowych zakładach drobiarskich zwiększyły się ceny mięsa drobiowego. Za tuszki kurcząt należało było zapłacić 4,74 zł/kg, czyli więcej o 10% niż w poprzednim notowaniu oraz o 8% niż przed miesiącem. Tuszki indyków zbywano po 9,08 zł/kg, a więc o 5% drożej w porównaniu do poprzedniego tygodnia, ale o 1% taniej niż na początku grudnia 2018 r. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem tuszki kurcząt były o 10% tańsze, a tuszki indyków – o 10% droższe.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Rynek mięsa w Polsce (31.03.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny zbóż w skupie (31.03.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny zbóż na giełdach towarowych (31.03.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (31.03.2024)
-
Produkcja przetworów mlecznych