BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (06.01.2019)


Dodano: 18.01.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (06.01.2019)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 31.12.2018 – 6.01.2019 r. na rynku krajowym (według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) za żywiec wieprzowy dostawcy otrzymywali 4,09 zł/kg, czyli o 2% mniej niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem. Był to poziom cen o 6,5% mniejszy od uzyskanego w analogicznym okresie 2018 r.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W pierwszym tygodniu stycznia 2019 r. w krajowych zakładach mięsnych półtusze wieprzowe zbywano po 6,31 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem oraz o 3% niż na początku stycznia 2018 r.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 31.12.2018 – 6.01.2019 r. cena żywca wołowego pozostała niezmienna w stosunku do poprzedniego notowania i wynosiła 6,68 zł/kg. Był to poziom cen wyższy o 0,4% niż miesiąc wcześniej, ale niższy o 1% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
Na początku stycznia 2019 r. zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 13,61 zł/kg względem 13,62 zł/kg w poprzednim notowaniu i na początku grudnia 2018 r. W stosunku do cen otrzymywanych przed rokiem ćwierci wołowe były tańsze o 2%.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
Utrzymująca się od września 2018 r. obniżka ceny zakupu kurcząt w pierwszym tygodniu stycznia 2019 r. uległa wyhamowaniu. W dniach 31.12.2018 – 6.01.2019 r. za kurczęta brojlery dostawcom płacono 3,18 zł/kg w porównaniu do 3,17 zł/kg. Był to poziom cen niższy o 1% niż przed miesiącem i o 5% niż przed rokiem. Cena zakupu indyków wyniosła 5,61 zł/kg i była mniejsza o 1% niż tydzień i miesiąc wcześniej, ale większa o 14% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W pierwszym tygodniu stycznia 2019 r. w krajowych zakładach drobiarskich zwiększyły się ceny mięsa drobiowego. Za tuszki kurcząt należało było zapłacić 4,74 zł/kg, czyli więcej o 10% niż w poprzednim notowaniu oraz o 8% niż przed miesiącem. Tuszki indyków zbywano po 9,08 zł/kg, a więc o 5% drożej w porównaniu do poprzedniego tygodnia, ale o 1% taniej niż na początku grudnia 2018 r. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem tuszki kurcząt były o 10% tańsze, a tuszki indyków – o 10% droższe.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl