BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (16.04.2017)


Dodano: 26.04.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W tygodniu bezpośrednio przed świętami na rynku krajowym wzrosły ceny skupu trzody chlewnej i bydła. Zahamowany został natomiast wzrost cen indyków, a ceny kurcząt brojlerów uległy obniżeniu. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (16.04.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny żywca wieprzowego

W dniach 10–16.04.2017 r. w zakładach mięsnych objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW żywiec wieprzowy skupowano przeciętnie po 5,44 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 9% drożej niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku żywiec wieprzowy był droższy o 33%. W przeliczeniu na walutę unijną krajowa cena trzody chlewnej klasy E wynosiła 169,24 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej.

Na rynku unijnym w drugim tygodniu kwietnia br. za świnie rzeźne klasy E (według
Komisji Europejskiej) płacono średnio 170,02 EUR/100 kg, o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu, o 9% więcej niż przed miesiącem oraz o 34% więcej niż przed rokiem. Wzrost cen żywca wieprzowego notowano w większości krajów UE.

Ceny żywca wołowego

W Polsce za żywiec wołowy w dniach 10–16.04.2017 r. (według danych ZSRIR MRiRW) płacono przeciętnie 6,21 zł/kg wobec 6,20 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to o 1% taniej niż miesiąc wcześniej, ale o 3% drożej niż przed rokiem.

Na rynku UE średnia cena bydła ukształtowała się na poziomie 370,16 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3, nieznacznie niższym (o 0,3%) niż w poprzednim tygodniu, o 1% niższym niż miesiąc wcześniej, ale o 1% wyższym niż przed rokiem. W Polsce w przeliczeniu na walutę unijną bydło rzeźne klasy R3 kupowano po 314,29 EUR/100 kg. Niższe niż w Polsce ceny bydła notowano: na Łotwie, na Litwie, na Węgrzech, w Holandii, w Rumunii i na Malcie.

Ceny żywca drobiowego

Krajowe zakłady drobiarskie w dniach 10–16.04.2017 r. skupowały kurczęta brojlery przeciętnie po 3,28 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i o 4% taniej niż przed miesiącem. Cena tuszek kurcząt była o 1% wyższa niż przed rokiem.

Za indyki, podobnie jak przed tygodniem, płacono przeciętnie 5,08 zł/kg, o 1% drożej niż miesiąc wcześniej, ale o 5,5% taniej niż przed rokiem.

Krajowe ceny zbytu mięsa

W dniach 10–16.04.2017 r. zakłady mięsne za półtusze wieprzowe uzyskiwały średnio 7,92 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu oraz o 11% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena zbytu półtusz była o 31% wyższa niż rok
wcześniej.

Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio po 12,46 zł/kg, o 2% taniej niż tydzień wcześniej i o 2,5% taniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do ceny sprzed roku ćwierci wołowe podrożały o 1%.

Tuszki kurcząt sprzedawano przeciętnie po 4,96 zł/kg, o 4,5% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 8% taniej niż przed miesiącem i o 1,5% taniej niż przed
rokiem.

Średnia krajowa cena tuszek indyczych ukształtowała się na poziomie 9,57 zł/kg, o 1% niższym niż w poprzednim tygodniu, ale o 13% wyższym niż przed miesiącem i o 6% wyższym niż w porównywalnym okresie poprzedniego roku.

źródło: Gospodarz.pl/ARR foto: MRiRW

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl