BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (09.12.2018)


Dodano: 26.12.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (09.12.2018)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W pierwszym tygodniu grudnia 2018 r. na rynku krajowym nastąpił kolejna obniżka cen trzody chlewnej. W dniach 3–9.12.2018 r., według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w kraju trzodę chlewną skupowano po 4,19 zł/kg, a więc taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 1,5% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena żywca wieprzowego była niższa o 10% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W dniach 3–9.12.2018 r. półtusze wieprzowe zbywano po 6,39 zł/kg, czyli o 0,01 zł/kg drożej niż tydzień wcześniej, ale o 1,5% taniej niż przed miesiącem. Ceny półtusz były także o 7% mniejsze w stosunku do notowań sprzed roku.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W pierwszym tygodniu grudnia 2018 r. w krajowym skupie za bydło rzeźne dostawcy otrzymywali 6,66 zł/kg, a więc więcej o 0,03 zł/kg niż w poprzednim notowaniu i o 0,2% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była jednak o 4% niższa niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W dniach 3–9.12.2018 r. zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 13,62 zł/kg względem 13,67 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena ćwierci wołowych była mniejsza o 1% niż na początku listopada br. oraz o 3% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W pierwszym tygodniu grudnia 2018 r. w krajowym skupie zanotowano zwyżkę cen indyków, a ceny kurcząt brojlerów uległy spadkowi. Indyki kupowano po 5,66 zł/kg, tj. o 1% drożej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena ta była podobna do otrzymanej przed miesiącem oraz o 15% większa niż przed rokiem. Za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali 3,22 zł/kg, a zatem mniej o 1% niż w poprzednim notowaniu, o 3% niż przed miesiącem oraz o 5% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 3–9.12.2018 r. tuszki kurcząt patroszonych sprzedawano po 4,37 zł/kg, czyli taniej o 5% niż tydzień wcześniej, o 8% niż przed miesiącem oraz o 14% niż przed rokiem. Tuszki indyków w obrębie tygodnia podrożały o 1,5% do 9,17 zł/kg. Jednocześnie był to poziom cen o 1% wyższy niż przed miesiącem, ale o 3% niższy niż przed rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/MP

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl