Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (10.05.2020)


Dodano: 21.05.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (10.05.2020)

Jesteś w kategorii wiadomości: Produkcja zwierzęca


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 4–10.05.2020 r. w Polsce zakłady mięsne (dane ZSRIR MRiRW) nabywały trzodę chlewną po 5,16 zł/kg, czyli taniej o 6% niż w poprzednim tygodniu oraz o 17% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była niższa o 11% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
Ten sam kierunek zmian cen obserwowany był także w zbycie. W pierwszym tygodniu maja br. cena półtusz wieprzowych w zakładach mięsnych wyniosła 7,79 zł/kg i była mniejsza o 5,5% niż w poprzednim notowaniu i o 14% niż przed miesiącem. W stosunku do cen otrzymywanych przed rokiem półtusze potaniały o 8%.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 4–10.05.2020 r., podobnie jak w poprzednim tygodniu, żywiec wołowy skupowano po 5,78 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż miesiąc wcześniej i o 8% niż w porównywalnym tygodniu 2019 r.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W pierwszym tygodniu maja br. zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 12,54 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż przed miesiącem. Ćwierci wołowe były również niższe o 4,5% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 4–10.05.2020 r. za kurczęta brojlery dostawcom płacono 2,96 zł/kg, tj. o 0,01 zł/kg więcej niż tydzień wcześniej, ale mniej o 5% niż przed miesiącem. Żywiec indyczy nabywano po 4,58 zł/kg, a więc taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 10% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku kurczęta brojlery były tańsze o 14,5%, a indyki – o 17%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 4,01 zł/kg, czyli taniej o 4% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 1% niż przed miesiącem. Tuszki indyków w stosunku do poprzedniego notowania podrożały o 1% do 8,56 zł/kg, ale były o 19% tańsze niż przed miesiącem. Cena tuszek kurcząt była mniejsza niż przed rokiem o 27%, a tuszek indyków – o 5%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl