BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (10.11.2019)


Dodano: 28.11.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (10.11.2019)

Jesteś w kategorii wiadomości:


 

Ceny zakupu żywca wieprzowego

 

W dniach 4–10.11.2019 r. na rynku krajowym potaniał żywiec wieprzowy. Dostawcy za trzodę chlewną uzyskiwali 5,77 zł/kg względem 5,78 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 2% tańszy niż przed miesiącem, ale o 36% droższy niż przed rokiem.

 

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

 

Na początku listopada br., w stosunku do poprzedniego notowania, cena półtusz wieprzowych nie uległa zmianie i wyniosła 8,47 zł/kg. Była ona o 1% mniejsza niż miesiąc wcześniej, ale o 30,5% większa niż przed rokiem.

 

Ceny zakupu żywca wołowego

 

W dniach 4–10.11.2019 r. bydło rzeźne kupowano po 6,11 zł/kg, czyli o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Jednak w porównaniu do notowań sprzed roku żywiec wołowy był o 8% tańszy.

 

Ceny zbytu mięsa wołowego

 

Zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 12,59 zł/kg, tj. drożej o 0,5% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż miesiąc wcześniej. Ćwierci wołowe były o 9% tańsze niż w porównywalnym okresie 2018 r.

 

Ceny zakupu żywca drobiowego

 

W dniach 4–10.11.2019 r. cena zakupu kurcząt brojlerów ukształtowała się w granicy 3,23 zł/kg w odniesieniu do 3,24 zł/kg tydzień wcześniej. Kurczęta były tańsze o 3% niż przed miesiącem oraz o 2,5% niż przed rokiem. Za indyki dostawcy otrzymywali 5,92 zł/kg, a więc o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Żywiec indyczy był też droższy o 4% niż przed rokiem.

 

Gęsi tuczone skupowano po 8,25 zł/kg, tj. o 3% taniej niż w poprzednim notowaniu, ale o 0,01 zł/kg drożej niż przed miesiącem. Za kaczki brojlery uzyskiwano 4,39 zł/kg, czyli mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż w analogicznym tygodniu października. Cena gęsi była wyższa o 1% niż przed rokiem, a cena kaczek – niższa o 6%.

 

Ceny zbytu mięsa drobiowego

 

Na początku listopada br. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 5,30 zł/kg, a więc drożej o 13% niż w poprzednim tygodniu i o 12% niż przed miesiącem. Tuszki indyków sprzedawano po 9,19 zł/kg, czyli o 2% taniej niż tydzień i miesiąc wcześniej. W porównaniu z tym okresem 2018 r. tuszki kurcząt podrożały o 11%, a tuszki indyków – o 1%.

 

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/MP

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl