- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com
Rynek mięsa w Polsce (1.04.2018)
Krajowe ceny żywca wieprzowego, po dwutygodniowym spadku, w tygodniu przedświątecznym pozostały niezmienne. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Ceny zakupu żywca wieprzowego
W dniach 26.03 – 1.04.2018 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną dostawcy uzyskiwali 4,57 zł/kg. Było to mniej o 4% niż przed miesiącem oraz o 12% niż przed rokiem.
W Unii Europejskiej, podobnie jak w Polsce, w dniach 26.03 – 1.04.2018 r. cena zakupu świń rzeźnych klasy E była podobna do otrzymanej tydzień wcześniej i wyniosła 145,06 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Żywiec ten był tańszy o 2% niż przed miesiącem oraz o 10% niż przed rokiem. Cena trzody chlewnej tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 142,83 EUR/100 kg, tj. o 1,5% niższym od średniej ceny w UE.
Krajowe ceny prosiąt
Na krajowych targowiskach od trzech tygodni tanieją prosięta. W dniach 26.03 – 1.04.2018 r. (według danych ZSRIR MRiRW) za jedno prosię płacono 179 zł, czyli o 1% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 2% więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku ceny prosiąt były o 6% niższe.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W ostatnim tygodniu marca br. w krajowych zakładach mięsnych półtusze wieprzowe sprzedawano po 6,77 zł/kg, czyli o 0,6% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 1% taniej niż w końcu lutego br. Cena półtusz była też o 9% mniejza niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca wołowego
Od trzech tygodni w krajowym skupie ceny bydła rzeźnego ulegają niewielkim obniżkom. W dniach 26.03 – 1.04.2018 r. (według danych ZSRIR MRiRW) za żywiec wołowy dostawcom płacono średnio 6,80 zł/kg wobec 6,84 zł/kg w poprzednim tygodniu oraz 6,82 zł/kg przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku żywiec wołowy był o 7% droższy.
Ceny zbytu mięsa wołowego
W ostatnim tygodniu marca br. cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych ukształtowała się na poziomie 13,68 zł/kg, czyli o 1% niższym niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Była ona jednak o 9% wyższa w porównaniu z tym samym tygodniem 2017 r.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 26.03 – 1.04.2018 r. za kurczęta brojlery krajowi dostawcy otrzymywali 3,42 zł/kg. Był to poziom cen zbliżony do uzyskanego w poprzednim tygodniu - 3,43 zł/kg oraz przed miesiącem - 3,42 zł/kg i rokiem - 3,41 zł/kg. Cena indyków była też podobna do notowanej tydzień wcześniej i wynosiła 4,53 zł/kg. Jednocześnie indyki były tańsze o 3% niż przed miesiącem oraz o 11% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W tygodniu przedświątecznym w zakładach drobiarskich podrożały zarówno tuszki kurcząt, jak i indyków. Za tuszki kurcząt patroszonych otrzymywano 5,40 zł/kg, czyli o 1,5% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 5% mniej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wynosiła 8,73 zł/kg i była wyższa o 2,5% niż w poprzednim tygodniu oraz o 9% niż przed miesiącem. W stosunku do cen uzyskiwanych przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 7%, a tuszki indyków o 7,5% potaniały.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Rynek mięsa w Polsce (31.03.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny zbóż w skupie (31.03.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny zbóż na giełdach towarowych (31.03.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (31.03.2024)
-
Produkcja przetworów mlecznych