BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (1.04.2018)


Dodano: 14.04.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Krajowe ceny żywca wieprzowego, po dwutygodniowym spadku, w tygodniu przedświątecznym pozostały niezmienne. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (1.04.2018)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 26.03 – 1.04.2018 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną dostawcy uzyskiwali 4,57 zł/kg. Było to mniej o 4% niż przed miesiącem oraz o 12% niż przed rokiem.
 
W Unii Europejskiej, podobnie jak w Polsce, w dniach 26.03 – 1.04.2018 r. cena zakupu świń rzeźnych klasy E była podobna do otrzymanej tydzień wcześniej i wyniosła 145,06 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Żywiec ten był tańszy o 2% niż przed miesiącem oraz o 10% niż przed rokiem. Cena trzody chlewnej tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 142,83 EUR/100 kg, tj. o 1,5% niższym od średniej ceny w UE.
 
Krajowe ceny prosiąt
 
Na krajowych targowiskach od trzech tygodni tanieją prosięta. W dniach 26.03 – 1.04.2018 r. (według danych ZSRIR MRiRW) za jedno prosię płacono 179 zł, czyli o 1% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 2% więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku ceny prosiąt były o 6% niższe.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W ostatnim tygodniu marca br. w krajowych zakładach mięsnych półtusze wieprzowe sprzedawano po 6,77 zł/kg, czyli o 0,6% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 1% taniej niż w końcu lutego br. Cena półtusz była też o 9% mniejza niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
Od trzech tygodni w krajowym skupie ceny bydła rzeźnego ulegają niewielkim obniżkom. W dniach 26.03 – 1.04.2018 r. (według danych ZSRIR MRiRW) za żywiec wołowy dostawcom płacono średnio 6,80 zł/kg wobec 6,84 zł/kg w poprzednim tygodniu oraz 6,82 zł/kg przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku żywiec wołowy był o 7% droższy.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W ostatnim tygodniu marca br. cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych ukształtowała się na poziomie 13,68 zł/kg, czyli o 1% niższym niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Była ona jednak o 9% wyższa w porównaniu z tym samym tygodniem 2017 r.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 26.03 – 1.04.2018 r. za kurczęta brojlery krajowi dostawcy otrzymywali 3,42 zł/kg. Był to poziom cen zbliżony do uzyskanego w poprzednim tygodniu - 3,43 zł/kg oraz przed miesiącem - 3,42 zł/kg i rokiem - 3,41 zł/kg. Cena indyków była też podobna do notowanej tydzień wcześniej i wynosiła 4,53 zł/kg. Jednocześnie indyki były tańsze o 3% niż przed miesiącem oraz o 11% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W tygodniu przedświątecznym w zakładach drobiarskich podrożały zarówno tuszki kurcząt, jak i indyków. Za tuszki kurcząt patroszonych otrzymywano 5,40 zł/kg, czyli o 1,5% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 5% mniej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wynosiła 8,73 zł/kg i była wyższa o 2,5% niż w poprzednim tygodniu oraz o 9% niż przed miesiącem. W stosunku do cen uzyskiwanych przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 7%, a tuszki indyków o 7,5% potaniały.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl