Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (1.12.2019)


Dodano: 12.12.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (1.12.2019)

Jesteś w kategorii wiadomości: Produkcja zwierzęca


 
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Na krajowym rynku rosną ceny żywca wieprzowego. W dniach 25.11-1.12.2019 r. dostawcy za trzodę chlewną otrzymywali 6,08 zł/kg, a więc więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była wyższa o 44% niż przed rokiem.
 
W UE świnie rzeźne klasy E nabywano po 191,69 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli drożej o 2% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była większa o 41% niż przed rokiem. W Polsce za świnie rzeźne tej klasy w walucie unijnej płacono 185,14 EUR/100 kg, tj. mniej o 3% niż średnio w UE. Większe niż w Polsce ceny żywca wieprzowego obserwowano m.in. w Niemczech - 202,70 EUR/100 kg, Danii - 197,01 EUR/100 kg i Holandii - 187,46 EUR/100 kg, a mniejsze – przede wszystkim w Hiszpanii - 180,43 EUR/100 kg, we Francji - 181,00 EUR/100 kg i w Belgii - 166,80 EUR/100 kg.
 
Targowiskowe ceny prosiąt
 
W dniach 25.11-1.12.2019 r. na krajowych targowiskach utrzymuje się zwyżkowy trend cen prosiąt. Za jedno prosię rolnicy otrzymywali 244 zł, a więc o więcej 2% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Prosięta były droższe o 44% niż w porównywalnym tygodniu 2018 r., kiedy za sztukę w obrocie targowiskowym płacono 169,25 zł.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W ostatnim tygodniu listopada br. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 9,07 zł/kg, czyli drożej o 3,5% niż tydzień wcześniej oraz o 7% niż na przełomie października i listopada br. Jednocześnie był to poziom cen wyższy o 42% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 25.11-1.12.2019 r. krajowi dostawcy otrzymywali za żywiec wołowy 6,20 zł/kg, tj. więcej o 0,5% niż tydzień wcześniej i o 3% niż na przełomie października i listopada br. Cena bydła rzeźnego była niższa o 6,5% niż w tym samym tygodniu 2018 r.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W ostatnim tygodniu listopada br. kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków sprzedawano po 12,88 zł/kg, czyli taniej o 0,5% niż w poprzednim notowaniu. Cena ćwierćtusz była wyższa o 3% niż przed miesiącem, ale niższa o 6% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 25.11 – 1.12.2019 r. zakłady drobiarskie kupowały kurczęta brojlery po 3,19 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem. Cena indyków wynosiła 5,80 zł/kg i była mniejsza o 1% niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku kurczęta brojlery potaniały o 2%, a indyki zyskały o 3%.
 
Za gęsi tuczone dostawcy otrzymywali 9,07 zł/kg, tj. więcej o 6,5% niż w poprzednim tygodniu i 7% niż przed miesiącem. Jednocześnie był to poziom cen niższy o 2% niż przed rokiem. Cena kaczek brojlerów wynosiła 4,36 zł/kg i była mniejsza o 0,01 zł/kg niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż przed miesiącem oraz o 5% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W ostatnim tygodniu listopada br. tuszki kurcząt patroszonych z szyjami sprzedawano po 4,84 zł/kg, czyli taniej o 3% niż w poprzednim notowaniu, ale drożej o 4% niż na przełomie października i listopada br. oraz o 5% niż przed rokiem. Cena tuszek indyków patroszonych wynosiła 9,90 zł/kg i była większa o 6% niż przed tygodniem i miesiącem oraz o 10% niż przed rokiem.
 

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/MP

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl