BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (12.03.2017)


Dodano: 23.03.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 6 do 12 marca 2017 roku.

Rynek mięsa w Polsce (12.03.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny żywca wieprzowego
 
W dniach 6–12.03.2017 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną płaciły 4,89 zł/kg, czyli więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku żywiec wieprzowy był droższy o 17%.
 
Wieprzowina drożeje także na rynku unijnym. W drugim tygodniu marca br. za świnie rzeźne klasy E uzyskiwano 154,44 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a zatem to więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. Żywiec ten był o 23% droższy niż przed rokiem.
 
Ceny żywca wołowego
 
Krajowe ceny skupu bydła od początku lutego br. są względnie stabilne. W dniach 6– 2.03.2017 r. za żywiec wołowy (według ZSRIR MRiRW) dostawcy otrzymywali 6,32 zł/kg względem 6,35 zł/kg w poprzednim tygodniu i 6,32 zł/kg przed miesiącem. Cena tego żywca była o 3% wyższa niż w porównywalnym okresie 2016 r.
 
Nieznaczna zniżka cen zakupu bydła rzeźnego wystąpiła w UE. W drugim tygodniu marca br. za żywiec wołowy klasy R3 uzyskiwano 372,99 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli mniej o 0,3% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Żywiec wołowy był również o 1% tańszy niż przed rokiem.
 
Ceny żywca drobiowego
 
W krajowym skupie od stycznia br. drożeje żywiec drobiowy. W dniach 6–12.03.2017 r. zakłady drobiarskie za kurczęta brojlery płaciły 3,36 zł/kg, tj. drożej o 2% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem.

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
Cena indyków ukształtowała się w granicy 5,00 zł/kg względem 4,99 zł/kg w poprzednim tygodniu i 4,98 zł/kg przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku kurczęta brojlery były jednak tańsze o 1%, a indyki – o 10%.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 6-12.03.2017 r. zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe przeciętnie po 7,04 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 0,3% drożej niż przed miesiącem. Półtusze kosztowały również o 18% więcej niż przed rokiem.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 12,83 zł/kg wobec 12,85 zł/kg w poprzednim tygodniu i 12,87 zł/kg przed miesiącem. Ćwierci wołowe były jednak o 2% droższe w porównaniu z tym samym okresem 2016 r.
 
Cena zbytu tuszek kurcząt w drugim tygodniu marca br. wynosiła 5,44 zł/kg i była wyższa o 2% niż tydzień wcześniej, o 11% niż przed miesiącem, ale o 1% niższa niż przed rokiem.
 
Za tuszki indyków płacono 8,32 zł/kg w odniesieniu do 8,35 zł/kg w poprzednim tygodniu i 8,33 zł/kg przed miesiącem. Tuszki indycze były o 6% tańsze niż przed rokiem.
 
Krajowe ceny prosiąt
 
Ceny prosiąt na krajowych targowiskach, pomimo tygodniowych wahań, są znacząco większe niż przed rokiem. W dniach 6–12.03.2017 r. (według danych ZSRIR MriRW) za jedno prosię płacono 184 zł, tj. więcej o 4% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Cena ta była również o 33% wyższa niż przed rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/ARR foto: Gospodarz.pl/MP

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl