- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl
Rynek mięsa w Polsce (12.11.2017)
Na rynku krajowym w drugim tygodniu listopada 2017 r. minimalnemu spadkowi uległy ceny zakupu żywca wieprzowego i indyków, przy nieznacznej zwyżce cen żywca wołowego i kurcząt brojlerów. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Rynek wieprzowiny
Ceny zakupu żywca wieprzowego
W dniach 6–12 listopada 2017 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy po 4,65 zł/kg, czyli o 0,02 zł/kg taniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie żywiec ten kosztował mniej o 4% niż miesiąc wcześniej i o 5% niż przed rokiem.
Ceny żywca wieprzowego ulegają spadkowi też w krajach UE. W dniach 6–12.11.2017 r. cena zakupu świń rzeźnych w UE (według KE) wyniosła 145,99 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była niższa o 0,4% niż tydzień wcześniej, o 4% niż przed miesiącem i o 3% niż przed rokiem. Krajowa cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 145,45 EUR/100 kg. Mniejsze niż w Polsce ceny odnotowano w pięciu państwach UE: w Danii - 137,16 EUR/100 kg, Holandii - 131,58 EUR/100 kg, Hiszpanii - 130,27 EUR/100 kg, we Francji - 130,00 EUR/100 kg i w Belgii - 124,20 EUR/100 kg.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W dniach 6–12.11.2017 r. krajowa cena zbytu półtusz wieprzowych wyniosła 6,89 zł/kg i była o 1% większa niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% niższa niż miesiąc wcześniej. Półtusze były też o 3% tańsze niż przed rokiem.
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
Rynek wołowiny
Ceny zakupu żywca wołowego
W Polsce w dniach 6–12 listopada 2017 r. cena zakupu żywca wołowego (według danych ZSRIR MRiRW) ukształtowała się w granicy 6,65 zł/kg, tj. o 0,03 zł/kg wyższym niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie żywiec ten był droższy o 1% niż miesiąc wcześniej i o 8% niż w porównywalnym okresie 2016 r.
Ceny zbytu mięsa wołowego
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 13,66 zł/kg, a zatem o 1% drożej niż tydzień wcześniej. Cena ćwierci wołowych była wyższa o 0,3% niż przed miesiącem i o 6% niż rok wcześniej.
Rynek drobiu
Ceny zakupu żywca drobiowego
W drugim tygodniu listopada br. kurczęta brojlery, podobnie jak przed miesiącem, skupowano po 3,42 zł/kg. Kosztowały one więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 9% niż rok wcześniej. Cena skupu indyków wyniosła 4,99 zł/kg względem 5,00 zł/kg tydzień wcześniej. Żywiec ten był o 2% tańszy niż miesiąc wcześniej, ale o 3% droższy niż przed rokiem. Za gęsi tuczone dostawcy uzyskiwali 9,19 zł/kg, a zatem o 6% więcej niż tydzień wcześniej i przed miesiącem. Ceny gęsi były o 14% wyższe niż w tym samym okresie 2016 r.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W dniach 6–12.11.2017 r. cena zbytu tuszek kurcząt wyniosła 5,38 zł/kg w stosunku do 5,36 zł/kg w poprzednim tygodniu i 5,26 zł/kg przed miesiącem. Tuszki indyków zbywano po 8,52 zł/kg, czyli drożej o 2% niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku tuszki kurcząt podrożały o 10%, a tuszki indyków – o 4%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)