BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (13-19.10.2014)


Dodano: 28.10.2014

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Poniżej prezentujemy cotygodniowe podsumowanie rynku mięsa w Polsce w dniach od 13 do 19 października 2014 roku, przygotowane przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (13-19.10.2014)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Cena żywca wieprzowego

Jak wynika z danych, w dniach 13–19.10.2014 r. przeciętna krajowa cena zakupu żywca wieprzowego płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW zwiększyła się do 4,60 zł/kg, a więc o 1% w porównaniu z poprzednim tygodniem. Tym samym trzodę chlewną sprzedawano taniej o 6% niż przed miesiącem i o 20% niż rok wcześniej.
 
Według danych Komisji Europejskiej w dniach 13–19.10.2014 r. średnia cena zakupu trzody chlewnej masy poubojowej schłodzonej klasy E w UE wyniosła 142,79 EUR za 100 kg i była mniejsza o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 10% niż przed miesiącem oraz o 21% niż przed rokiem. Krajowa cena wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 145,44 EUR za 100 kg i była większa od przeciętnych cen notowanych w Holandii, Belgii, Luksemburgu, Niemczech, Austrii, Danii i we Francji, ale mniejsza niż w pozostałych państwach UE.

Cena żywca wołowego

Żywiec wołowy w Polsce w trzecim tygodniu października 2014 r. (według ZSRIR MRiRW) kupowano średnio po 5,55 zł/kg, a więc taniej o 2% niż tydzień wcześniej, o 4% niż przed miesiącem i o 7% niż w analogicznym czasie zeszłego roku.
 
Przeciętna cena zakupu bydła rzeźnego masy poubojowej schłodzonej klasy R3 w UE zmalała do 365,76 EUR/100 kg. Cena ta była niższa o 0,4% niż w poprzednim tygodniu, o 2% niż miesiąc wcześniej i o 5,5% niż przed rokiem. W Polsce za bydło tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną płacono 294,81 EUR/100 kg. W UE mniejsze ceny odnotowano tylko na Łotwie, na Litwie i w Rumunii.

Cena żywca drobiowego

W analizowanym tygodniu kurczęta brojlery sprzedawano średnio po 3,57 zł/kg, czyli taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 4% niż przed miesiącem i o 3,5% niż rok wcześniej. Tak jak tydzień wcześniej za indyki można było otrzymać 5,93 zł/kg. Indyki skupowano o 1% drożej niż przed miesiącem, ale o 6% taniej niż rok wcześniej. Rynek drobiu.

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
Ceny prosiąt
 
W dniach 13–19.10.2014 r. na krajowych targowiskach za 1 prosię uzyskiwano przeciętnie 160 zł, tj. mniej o 0,5% niż tydzień wcześniej, o 4% niż przed miesiącem i o 11% niż przed rokiem.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
Półtusze wieprzowe w trzecim tygodniu października 2014 r. sprzedawano przeciętnie po 6,56 zł/kg w stosunku do 6,55 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena półtusz wieprzowych była niższa o 8% niż przed miesiącem i o 19% niż przed rokiem.
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio po 11,95 zł/kg, tj. taniej o 1% niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem, a także o 3% niż przed rokiem.
Tuszki kurcząt sprzedawano po 5,21 zł/kg, a więc o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu. Tuszki te były tańsze o 7,5% niż miesiąc wcześniej i o 5% niż przed rokiem.
Średnia cena zbytu tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 8,80 zł/kg, a zatem o 0,01 zł/kg niższym niż tydzień wcześniej i o 0,03 zł/kg mniejszym niż przed miesiącem. Jednocześnie za tuszki indycze otrzymywano w zbycie o 4% mniej niż w porównywalnym czasie 2013 r. 

źródło: Gospodarz.pl/ARR, foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl