BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (14.01.2018)


Dodano: 26.01.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Na rynku krajowym w drugim tygodniu stycznia br. zwiększyła się cena zakupu żywca wołowego, a zmalały ceny żywca wieprzowego i drobiu. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (14.01.2018)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 8–14.01.2018 r. (według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) krajowi dostawcy za żywiec wieprzowy otrzymywali 4,31 zł/kg, czyli mniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż miesiąc wcześniej. Cena trzody chlewnej była też niższa o 14% w stosunku do uzyskanej w tym samym okresie 2017 r.
 
Ceny żywca wieprzowego ulegają spadkowi również w krajach UE. W dniach 8–14.01.2018 r. cena zakupu świń rzeźnych w UE (według KE) wyniosła 138,87 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była mniejsza o 0,5% niż tydzień wcześniej, o 3% niż przed miesiącem i o 9% niż przed rokiem.
 
Krajowa cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 136,69 EUR/100 kg. Niższe niż w Polsce ceny zaobserwowano w pięciu państwach UE: w Danii - 129,85 EUR/100 kg, Francji - 125,00 EUR/100 kg, Hiszpanii - 124,30 EUR/100 kg, Holandii - 122,14 EUR/100 kg i w Belgii - 113,20 EUR/100 kg.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W drugim tygodniu stycznia br. w kraju potaniała również wieprzowina w zbycie. Zakłady mięsne za półtusze wieprzowe płaciły 6,47 zł/kg, a więc mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Półtusze były również o 9% tańsze niż w porównywalnym czasie 2017 r.
 
Ceny prosiąt na targowiskach
 
Na krajowych targowiskach od początku grudnia 2017 r. ceny prosiąt ulegają dużym wahaniom, ale utrzymują się na większym poziomie niż przed rokiem. W dniach 8–14.01.2018 r. za jedno prosię płacono 186 zł, czyli mniej o 6,5% niż w poprzednim tygodniu, o 4% niż miesiąc wcześniej, ale o 7% więcej niż w przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W Polsce w dniach 8–14 stycznia 2018 r. cena zakupu żywca wołowego (według danych ZSRIR MRiRW) ukształtowała się w granicy 6,67 zł/kg, tj. o 1% wyższym niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% niższym niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie żywiec ten był o 4% droższy niż w tym samym okresie 2017 r.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W dniach 8–14.01.2018 r. kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio po 13,87 zł/kg, czyli taniej o 0,03 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Cena ćwierci wołowych była o 5% wyższa niż rok wcześniej.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
Duża podaż drobiu na rynku nie sprzyja zwyżkom cen w skupie. W drugim tygodniu stycznia br. kurczęta brojlery nabywano po 3,33 zł/kg. Były one tańsze o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 1,5% miesiąc wcześniej, ale o 7% droższe niż przed rokiem.
 
Cena zakupu indyków wyniosła 4,88 zł/kg, a zatem mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 0,01 zł/kg mniej niż przed miesiącem. Żywiec ten był o 2% droższy niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 8–14.01.2018 r. cena zbytu tuszek kurcząt wyniosła 5,09 zł/kg i była o 3,5% niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% wyższa niż przed miesiącem.
 
Tuszki indyków zbywano po 8,35 zł/kg, czyli o 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 14% taniej niż przed miesiącem – kiedy ceny tego asortymentu, z uwagi na popyt w okresie przedświątecznym, były najwyższe w całym 2017 r. W porównaniu do notowań sprzed roku zarówno tuszki kurcząt, jak i tuszki indyków podrożały o 3%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/MP

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl