BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (15.10.2017)


Dodano: 06.11.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Na rynku krajowym od pięciu tygodni notowana jest zniżka cen trzody chlewnej. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku zbóż.

Rynek mięsa w Polsce (15.10.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca
 
Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 9–15.10.2017 r. cena żywca wieprzowego wyniosła 4,85 zł/kg i była niższa o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 11% niż przed miesiącem. Jednocześnie w odniesieniu do notowań sprzed roku żywiec wieprzowy był o 5% tańszy.
 
Wieprzowina tanieje też na rynku unijnym, a ceny świń rzeźnych są mniejsze niż przed rokiem w większości krajów członkowskich, z wyjątkiem Wielkiej Brytanii, Finlandii, Szwecji i Bułgarii. Cena zakupu trzody chlewnej klasy E w UE (dane Komisji Europejskiej) ukształtowała się w granicy 151,92 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, tj. mniejszej o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 9% niż przed miesiącem oraz o 4% niż przed rokiem.
 
Spadek cen w stosunku do poprzedniego tygodnia notowano w dwudziestu dwóch krajach UE, m.in. w Hiszpanii o 4% do 147,71 EUR/100 kg, we Francji o 2% do 136,00 EUR/100 kg i w Niemczech o 0,4% do 154,64 EUR/100 kg. W Danii cena pozostała niezmienna, a w Irlandii i Finlandii była zbliżona do notowanej przed tygodniem. Krajowa cena żywca wieprzowego klasy E w przeliczeniu na walutę unijną była o 2% niższa od średniej unijnej i wynosiła 149,12 EUR/100 kg.
 
Za żywiec wołowy w Polsce płacono 6,57 zł/kg względem 6,58 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena bydła była wyższa o 1% niż przed miesiącem i o 9% niż przed rokiem.
 
Trend zniżkowy w dalszym ciągu wykazują ceny skupu kurcząt. W drugim tygodniu października br. w zakładach drobiarskich za kurczęta brojlery otrzymywano 3,42 zł/kg, a więc mniej o 0,01 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Indyki kupowano po 5,09 zł/kg, czyli o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Wobec notowań sprzed roku cena kurcząt brojlerów była wyższa o 7%, a indyków – o 5%.
 
Ceny prosiąt
 
Na targowiskach w drugim tygodniu października 2017 r. za 1 prosię płacono 195 zł, a zatem więcej o 0,2% niż tydzień wcześniej i o 0,4% niż przed miesiącem. Cena ta była o 14% wyższa od notowanej w porównywalnym okresie 2016 r., kiedy za 1 prosię płacono 170 zł.
 
Ceny zbytu mięsa
 
Cena zbytu półtusz wieprzowych w dniach 9–15.10.2017 r. wynosiła 7,11 zł/kg, czyli mniej o 1% niż w pierwszym tygodniu października i o 9% niż przed miesiącem.
 
Cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych ukształtowała się na poziomie 13,62 zł/kg, tj. wyższym o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniem sprzed roku półtusze wieprzowe były o 4% tańsze, a ćwierćtusze wołowe o 8% droższe.
 
Tuszki kurcząt sprzedawano po 5,26 zł/kg, tj. o 5% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 5% taniej niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku ceny tuszek kurcząt były o 11% większe. Średnia cena zbytu tuszek indyków ukształtowała się w granicy 7,90 zł/kg, czyli niższym o 6% niż w pierwszym tygodniu października i o 2% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyczych była porównywalna z ceną sprzed roku.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl